Napisać wzór funkcji złożonej i podać jej dziedzinę
bartekcmg: f(x)=ln
2x , g(x)=arccos2x
tak złożyłem:
f(g(x))=ln
2(arccos2x) i tu nie wiem jak określić dziedzinę
g(f(x))=arccos2(ln
2x)=arccos(2ln
2x) tutaj także nie wiem co z dziedziną
Proszę o wskazówki
2 wrz 11:26
Artur z miasta Neptuna:
wskazówka

arccos 2x ... jaka jest dziedzina tego

R

... a jaki jest zbiór wartości

<−1;1>
ln
2x ... jaka jest dziedzina

R
+ ... czyli (0,+
∞) ... jaki zbiór wartości

R
skorzystaj z tego
2 wrz 11:33
bartekcmg: dziedziną arccos jest <−1,1>
2 wrz 11:47
Artur z miasta Neptuna:
tak ... pierdyknęły mi się wykresy ... ale widzisz o co chodzi
zbiór wartości funkcji 'wewnętrznej' musi pokrywać się z dziedziną funkcji 'zewnętrznej'
2 wrz 11:49
bartekcmg: dobra już wiem; arccos2x to "zwężony" wykres arccosx <−1/2,1/2>
2 wrz 11:56
bartekcmg: lnx>0
x<e0
x<1
2 wrz 11:59
bartekcmg: a nie ... to będzie tak:
arccos2x>0
2x>cos0
2x>1
x>1/2
mógłby ktoś potwierdzić?
2 wrz 12:05
Artur z miasta Neptuna:
lnx>0 ⇔ x
>e
0 ⇔ x>1 −−−− patrz wykres lnx
2 wrz 12:09
bartekcmg: dziedzinę drugiego też już mam, więc ... papa
2 wrz 12:11
bartekcmg: kiedy logarytm ma podstawę większą od 1 to zmieniamy znak
2 wrz 12:12
Artur z miasta Neptuna:
kiedy ma podstawę MNIEJSZĄ ... jeszcze raz −−− patrz wykres logarytmu
2 wrz 12:15
bartekcmg: a tak racja

ale to i tak nie ma znaczenia, bo z lnx tutaj dziedziny nie wyznaczam
2 wrz 13:04