Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania ponieważ wydaję mi się, że zrobiłam je dobrze a w
książce jest inna odpowiedź, być może w niej jest błąd ale chciałabym się upewnić.
Oblicz monotoniczność i ekstrema funkcji
y=xe1/x
A więc dziedzina funkcji to będzie x∊(−∞,0) ∪ (0,∞)
pochodna z tej funkcji wyszła mi = e1/x − (w mianowniku) e1/x przez (licznik) x
przyrównałam to do zera i wyszło mi po zastosowaniu odpowiednich "sztuczek"
x=1
A więc według moich obliczeń
f(x) ↗ dla x∊(1,∞)
f(x) ↘ dla x∊(−∞,0) ∪ (0,1)
WEDŁUG ODPOWIEDZI
f(x) ↗ dla x∊(−∞,0) ∪ (1,∞)
f(x) ↘ dla x∊ (0,1)
| e1/x | ||
e1/x − | = 0 | |
| x |
| xe1/x − e1/x | |
= 0 // *x2 ... dlaczego bo 'nie znasz znaku x' | |
| x |
| x*e1/x − e1/x | |
= 0 // * x2 | |
| x |
wybacz ... zrobiłem dwie rzeczy w jednej linijce ... bo stwierdziłem że będziesz wiedziała skąd
jest (x−1)