matematykaszkolna.pl
Oblicz monotoniczność i ekstrema funkcji Kasia: rysunekBardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania ponieważ wydaję mi się, że zrobiłam je dobrze a w książce jest inna odpowiedź, być może w niej jest błąd ale chciałabym się upewnić. Oblicz monotoniczność i ekstrema funkcji y=xe1/x A więc dziedzina funkcji to będzie x∊(−,0) ∪ (0,) pochodna z tej funkcji wyszła mi = e1/x − (w mianowniku) e1/x przez (licznik) x przyrównałam to do zera i wyszło mi po zastosowaniu odpowiednich "sztuczek" x=1 A więc według moich obliczeń f(x) ↗ dla x∊(1,) f(x) ↘ dla x∊(−,0) ∪ (0,1) WEDŁUG ODPOWIEDZI f(x) ↗ dla x∊(−,0) ∪ (1,) f(x) ↘ dla x∊ (0,1)
2 wrz 11:16
Kasia: wybaczcie za jakość wykresu ale ciężko mi było się posłużyć dostępnymi tu narzędziami
2 wrz 11:17
Artur z miasta Neptuna: i właśnie w trakcie stosowania ów odpowiednich "sztuczek" popełniłaś błąd:
 e1/x 
e1/x

= 0
 x 
xe1/x − e1/x 

= 0 // *x2 ... dlaczego bo 'nie znasz znaku x'
x 
x(x−1)e1/x = 0 i z tego masz dwa miejsca zerowe '0' i '1', z czego 0 nie należy do dziedziny, ale dochodzi do 'zmiany znaku' pochodnej w jej obrębie.
2 wrz 11:31
Artur z miasta Neptuna: oczywiści tam w ułamku jest mały chochlik:
x*e1/x − e1/x 

= 0 // * x2
x 
2 wrz 11:37
Kasia: Nie bardzo rozumiem skąd się wzięło to x(x−1)e1/x = 0
2 wrz 11:58
Kasia: Okej już wiem po powoli przeprowadzonej analizie doszłam do tej formy emotka
2 wrz 12:07
Artur z miasta Neptuna: emotka wybacz ... zrobiłem dwie rzeczy w jednej linijce ... bo stwierdziłem że będziesz wiedziała skąd jest (x−1)
2 wrz 12:08