Dwa różne sposoby na przedstawienieTegoSamegoOkręgu we współrzędnych biegunowych
damiano4444-92: Okrąg o równaniu x2 + y2 =R*x w książce sprowadzają do wsp. biegunowych:
x=r*cos(t)
y=R*sin(t)
x2 + y2 =R*x
r2=R*r*cos(t) | :r
r=R*cos(t)
0 =< r =< R*cos(t)
0 =< t =< PI/2
znak " =< " oznacza "mniejsze lub równe"
Ja zaś zamieniam to w następujący sposób:
x2 + y2 = R*x
x2 − R*x + y2 = 0
x2 − 2*(1/2)*R*x + ( (1/2) * R)2 − ( (1/2) * R)2 + y2 = 0
( x−(1/2)*R )2 + y2 = ( (1/2) * R)2
x−(1/2)*R = r*cos(t) −−−> x = (1/2)*R + r*cos(t)
y = r*sin(t)
0 =< r =< (1/2)*R
0 =< t =< PI
Niby oba sposoby zamiany zmiennych na współrzędne biegunowe są ok, ale całka podwójna po okręgu
x2 + y2 =R*x z wyrażenia 1/ sqrt(R2 − x2 − y2) dx dy tym w książce wychodzi równa R2 * (
PI/2 − 1 ) , a mi wychodzi PI * R2 *( 1 − sqrt(3)/2 ).
1 wrz 22:07
damiano4444-92: Tzn chodzi nie o okrąg, a o jego górną połowę.
1 wrz 22:28