Sara: Oblicz granice funkcji w punkcie
x4 − x2
lim _______
x → ∞
( x−1 ) 2
1 wrz 21:31
Maslanek: ∞
1 wrz 21:33
Godzio:
Wyłączmy najwyższe potęgi z licznika i mianownika:
| | 1 | | 1 | |
x → ∞ ⇒ x2 → ∞ oraz |
| → 0 ← |
| |
| | x | | x2 | |
Zatem:
| | 1 | | 1 | | 1 − 0 | |
x2 * U{1 − |
| {1 − |
| } → ∞ * |
| = ∞ |
| | x2 | | x | | 1 − 0 | |
1 wrz 21:33
Sara: przepraszam x → 1
1 wrz 21:34
Godzio:
1 wrz 21:34
Sara: przepraszam miał być punkt 1
1 wrz 21:34
Trivial:
1 wrz 21:34
Trivial:
Wskazówka:
| x4−x2 | | x2(x2−1) | | x2(x−1)(x+1) | | x+1 | |
| = |
| = |
| = x2* |
| |
| (x−1)2 | | (x−1)2 | | (x−1)2 | | x−1 | |
1 wrz 21:35
Godzio:
| x4 − x2 | | x2(x2 − 1) | | x2(x − 1)(x + 1) | |
| = |
| = |
| = |
| (x − 1)2 | | (x − 1)2 | | (x − 1)2 | |
| | x2(x + 1) | | 1 * (1 + 1) | |
limx→1+ |
| = |
| = ∞ |
| | x − 1 | | 0+ | |
| | x2(x + 1) | | 1 * (1 + 1) | |
limx→1− |
| = |
| = −∞ |
| | x − 1 | | 0− | |
Granica prawo i lewostronna nie są sobie równe, zatem granica nie istnieje
1 wrz 21:36
Sara: Oblicz granice
x→ −2
2 wrz 10:46
Sara: w mianowniku bedzie ( x − 1) ( x +1 ) ?
a w liczniku
2 wrz 10:49
Sara: czy bedzie w mianowniku (x+1)(x+1) ?
2 wrz 10:50
Sara: w mianowniku bedzie (x+1)( x−1)
2 wrz 10:51
Sara: tylko co bedzie w liczniku? nie mogę na to wpasc
2 wrz 10:52
loitzl9006: w mianowniku masz wielomian nierozkładalny, także ani jedno ani drugie.
Aby policzyć granicę, wstawiasz po prostu x=−2 i obliczasz wartość wyrażenia.
2 wrz 10:54
Aga1.: Sara , w przykładzie z 10:46 mianownik nie rozkłada się na czynniki, po prostu za x
podstaw (−2)
i obliczona wartość będzie granicą.
2 wrz 10:55
Sara: skąd wiecie ze nie rozklada sie na czynniki?
2 wrz 10:57
Sara:
2 wrz 11:10
Aga1.: Możesz np. obliczyć Δ i gdy Δ<0, to trójmian kwadratowy (ax2+bx+c, a≠0) nie rozkłada się na
czynniki w R.
2 wrz 11:10