matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka
Kojot:
Mógłby ktoś rozwiązać mi tą całkę ?
9x+2
√
x
−1
∫
dx
2
√
x
1 wrz 21:27
Krzysiek:
rozbij na sumę 3 całek i skorzystaj z podstawowych wzorów
1 wrz 21:28
loitzl9006:
rozbijasz na trzy całki:
9x
9
9
pierwsza: ∫
dx =
∫
√
x
dx =
∫x
1/2
dx = ...
2
√
x
2
2
2
√
x
druga: ∫
dx = ...
2
√
x
−1
trzecia: ∫
dx = ...
2
√
x
1
w trzeciej minus przed całkę i możesz skorzystać z tego, że (
√
x
)' =
2
√
x
1 wrz 21:30
Kojot:
dzięki : )
1 wrz 21:46