pytanie
szklanka: x4−4=0
x4=4
jak takie coś się dalej obliczało?
1 wrz 20:26
Krzysiek: x4 −4 =(x2 )2 −22 =(x2 −2)(x2 +2)=...
1 wrz 20:30
Piotr:
ze wzoru skroconego mnozenia:
a2−b2=(a−b)(a+b)
1 wrz 20:30
Saizou : albo podstawić zmienną t=x2 oraz zauważyć że x4=(x2)2
t2−4=0
t2=4
t=2 lub t=−2
x2=2 lub x2=−2 (sprzeczność)
x=√2 lub x=−√2
1 wrz 20:40
szklanka: Bo mam zadanie:
Liczba niewymiernych pierwiastków równania (x
4−4)(x
2+4x+1)=0 jest równa
Odpowiedź do zadania to :4
liczby niewymierne to takie które nie można przedstawić w postaci ułamka
x
4 −4 =(x
2)
2 −2
2 =(x
2 −2)(x
2 +2)= (x+1)(x−1)(x
2+2)
x=1
x=−1
x
2=−2− nie ma rozwiązań
x
2+4x+1=0
Δ=12
I teraz nie wiem o co chodzi z tymi nie wymiernymi
1 wrz 20:43
Piotr:
i dodac od razu t ≥ 0
1 wrz 20:43
Piotr:
@szklanka prawie wszystko zrobiles zle
1 wrz 20:44
Saizou : x4 −4 =(x2)2 −22 =(x2 −2)(x2 +2)= (x+1)(x−1)(x2+2)
tu jest błąd bo
x2−2≠(x+1)(x−1)
1 wrz 20:45
Piotr:
od kiedy 1
2=2

brr..
od kiedy
√12=12

brr...
1 wrz 20:46
Saizou : Piotr oczywiście że t≥0

a poza tym Witaj
1 wrz 20:46
Piotr:
Witaj
Saizou 
juz sie ktos wygadal kto ja jestem

?
1 wrz 20:47
Saizou : a pamiętasz "wróżbiarski wieczór"
1 wrz 20:48
szklanka: dobra już wiem , sory za te masakryczne błędy , zamykam ten temat
1 wrz 20:49
Eta:
1 wrz 20:49
Piotr:
a pamietam

a imie pewnej osoby jednak nie zgadles
1 wrz 20:50
Piotr:
1 wrz 20:51
Eta:
1 wrz 20:57
asdf: Krzysiek

?
1 wrz 21:04
Eta:
1 wrz 21:05
Piotr:
hi hi

a jednak
1 wrz 21:05
asdf: no dobra, Kamil...
1 wrz 21:06
Piotr:
@asdf nie wiesz o co chodzi i sie raczej nie dowiesz
1 wrz 21:06
asdf: @Piotr
Nie wiem o co chodzi, tak sobie napisałem, a teraz lecę, aloszka
1 wrz 21:08
1 wrz 21:08
Saizou : Piotrze o kim myślisz? o sobie?
1 wrz 21:11
Piotr:
nie rozumiem pytania
Saizou. sprecyzuj
1 wrz 21:12
Piotr:
Saizou a Twoje nazwisko juz sie nawet pojawilo
1 wrz 21:12
Saizou : "a imie pewnej osoby jednak nie zgadles "
odnośnie tego?
1 wrz 21:13
Saizou : w tedy napisałem że anonimowość jest przereklamowana
1 wrz 21:13
Piotr:
muszę milczec, napisze tylko ze nie chodzi o moje imie
1 wrz 21:14
Eta:
1 wrz 21:16
Piotr:
1 wrz 21:18
Eta:
Mój nick to Eta
η a nie ETA
1 wrz 21:20
Saizou : grecka litera
1 wrz 21:20
Piotr:
ale żeś zapodał
1 wrz 21:20
Saizou : a stąd wzięła się Eta z gwiazdką
Eta Carinae – gwiazda w gwiazdozbiorze Kila
1 wrz 21:21
Mila: (x
4−4)(x
2+4x+1)=0
x
4−4=0 lub x
2+4x+1=0
A)x
4−4=0⇔(x
2−2)(x
2+2)=0⇔
x
2−2=0 lub x
2+2=0 to równanie nie ma rozwiązania w zbiorze liczb rzeczywistych
x
2−2=0⇔(x−
√2)=0 lub (x+
√2)=0
x=
√2 lub x=
√2 obydwa pierwiastki są liczbami niewymiernymi
B) x
2+4x+1=0
Δ=16−4=12
√Δ=
√12=
√4*3=2
√3
| | −4−2√3 | | −42√3 | |
x1= |
| lub x2= |
| obydwa pierwiastki są liczbami niewymiernymi. |
| | 2 | | 2 | |
odp. równanie (x
4−4)(x
2+4x+1)=0 nie ma pierwiastków wymiernych.
1 wrz 22:22
mala2:
x4−4=0
(x2−2)(x2+2)=0
x2=2 lub x2=−2 równanie sprzeczne
x=√2
3 wrz 02:47
Aga1.: x2−2=0
x2=2
x=−√2 V x=√2
3 wrz 08:10
ICSP:
3 wrz 08:10