| sint | π | π | ||||
Wyznacz długość łuku krzywej: y=ln| | | t∊< | , | >. | |||
| e | 3 | 2 |
| sint | 1 | e*cost−sint*0 | |||||||||||||
(ln| | |)'= | * | ? liczbę "e" traktuję jako stałą tak? | ||||||||||||
| e |
| e2 |
| sint | ||
ln| | |=ln(sint)−lne=ln(sint)−1 opuszczam znak| |, bo sinus w podanym przedziale dodatni | |
| e |
| 1 | ||
(ln(sint)−1 )' = | *cost=ctg t | |
| sint |
| sin2+cos2 | 1 | x | ||||
a dalej.. ∫ √1+ctgt2= ∫ | dt= ∫ | dt=[ln|tg | |]= | |||
| sint2 | sint | 2 |
| √3 | ||
ln1−ln | ? | |
| 3 |
| π | π | |||
uwzględniając, że granice całki to | i | . | ||
| 3 | 2 |
| 1 | 1 | |||
=0−(ln√3−ln3)=ln3− | ln3= | ln3 | ||
| 2 | 2 |
| sint2+cost2 | √1 | 1 | ||||
∫√1+ctgt2=∫√ | dt=∫ | dt=∫ | dt= jak obliczam | |||
| sint2 | √sint2 | sint |
| t | ||
metodą uniwersalną dla całek trygonometrycznych= ln|tg | |. | |
| 2 |
| π | π | |||||||||||||||
a jak podstawie granice to mi wyłazi ln|tg | |−ln|tg | |=0−ln|√3| i | ||||||||||||||
|
|
| π | √3 | |||
tg | = | |||
| 6 | 3 |