Pomocyyyyy
#: Wielkosc diamentu wyraza sie w karatach. Jeden karat odpowiada 0,2 g. Najwiekszy diament na
swiecie ma 3106 karatow. Oblicz ile atomow wegla zawieral

?
obliczylam ze ten diament co ma 3106 karatow wazy 621,2 gramy. jak mam obliczyc ilosc atomow
wegla. pomocy z gory dziekuje
1 wrz 19:02
#: tak sobie mysle ze 1u= 1,66 * 10
−24
wiec ten diament ma 3,7421...* 10
26 unita ale czy to cos mi pomaga w wyliczeniu atomow
wegla

?
1 wrz 19:04
#: matko nikt nigdy mi nie odp na tym forum
1 wrz 19:05
#: :(
1 wrz 19:05
Trivial: Nie minęło nawet 3 minuty, a ty już oczekujesz odpowiedzi?
1 wrz 19:06
#: no tak, ale niestety nikt mi nie ma czasu albo ochoty jej
udzielic
1 wrz 19:10
Trivial: bo ludzie tutaj udzielają jej dobrowolnie i kiedy mają ochotę. Załatw sobie korki albo zmień
wymagania.
1 wrz 19:18
#: dziekuje ci za dobra rade, szkoda tylko ze nie potrafisz mi pomoc w rozwiazaniu zadania
1 wrz 19:21
Mateusz:
Oblicz ile wazy największy diament na swiecie znajac jego liczbe karatów i skorzystaj z
proporcji:
12g→6,02*10
23 atomów węgla
x→ y atomów węgla
x−waga tego diamentu dlaczego 12g

bo diament to odmiana alotropowa węgla
dlaczego 6.02*10
23
bo to ilosc atomów cząsteczek,jonów w 1 molu subsrtancji etc
PS. Masa molowa w g/mol= liczbowo masie atomowej w u
1 wrz 19:30
#: bardzo ci dziekuje
1 wrz 19:32
#: aha i jeszcze jedno pytanie skad wieziales 6.02 * 10
23 z jakies tabeli

?
1 wrz 19:33
Mateusz:
Nie to wzieli fizycy a raczej jeden to po prostu definicja mola
1 wrz 19:34
Mateusz:
a powiązanie z u(unitami) ma takie:
| | 1g | |
1u= |
| = 1,66*10−24g |
| | 6,02*1023 | |
1 wrz 19:36
#: dziekuje ci jestes genialny
1 wrz 19:38
Mateusz: Bez przesady do genialności troche brakuje
1 wrz 19:42
Eta:
1 wrz 20:09
Paula: przepraszam moze ktos znalazl kiedys albo moglby mi pomoc odnalesc zawartosc wegla w diamencie
ile %

Dziekuje
6 wrz 20:26
Mateusz:
w zaleznosci od grupy rozny ale w duzej większosci strukture stanowi węgiel.
6 wrz 20:52