zadanie
szklanka: zbiorem nierówności (1−
√2)x<
√2−1 jest przedział
mam pytanie gdzie tu się znak nierówności zmienia ?
1 wrz 18:27
ICSP: znak nierówności zmieniasz gdy dzielisz przez liczbę < 0
1 − √2 < 0 więc przy dzieleniu nierówności przez 1 − √2 zmieniasz jej znak.
1 wrz 18:29
szklanka: a po czym poznaje że jest mniejsze o zera ,po minusie ?
1 wrz 18:34
Piotr:
a 5−3 jest mniejsze od 0
1 wrz 18:41
szklanka: nie, ale co to ma wspólnego, ja się pytam po czym dokładnie poznać że mam znak zmienić
1 wrz 18:49
Piotr:
bo spytales czy po minusie ! w dzialaniu 5−3 tez jest minus a nie jest to mniejsze od 0! wiec
raczej nie po minusie.
12=1
(√2)2=2
teraz widzisz co jest wieksze ?
a poza tym √2 ≈ 1,41 i chyba juz powinienes to wiedziec
1 wrz 18:53
szklanka: Piotr ok, ale ale po czym poznać że znak mam zmienić w moim zadaniu powyżej
1 wrz 18:56
Piotr:
po tym czy dzielisz/mnozysz przez liczbe ujemna! przeciez ICSP juz to napisal.
np.
−5x>5 // : (−5) czyli dziele przez ujemna
x< −1
jasne?
1−√2 tez jest ujemne ( zrob na kalkulatorze jak nie wierzysz !) wiec tez musisz zmienic znak
nierownosci.
1 wrz 18:59
Eta:
@
szklanka
a może tak ( zobaczysz

−(
√2−1)*x<
√2−1
1 wrz 19:04
szklanka: 12− √22= 1−2 = −1 , prawda ,teraz zrozumiałem kiedy się znak zmienia
1 wrz 19:06
Piotr:
tylko zebys nie myslal ze 1−
√2 to −1 bo to nieprawda. robisz to tylko by ocenic znak tego
dzialania a nie konkretny wynik.
PS uff poprosze o zmiane warty
1 wrz 19:08