Za pomocą funkcji:
an=n2−3n+2
y=x2−3x+2
To zwykła parabola.
| b | 3 | |||
p=− | = | |||
| 2a | 2 |
Oczywista oczywistość
.
Pozdrawiam!
], tak, jak napisał [P[Mateusz, ciąg jest funkcją, której dziedziną jest
zbiór liczb naturalnych dodatnich. Jeżeli ciąg jest dany wzorem łatwej do zbadania funkcji,
możemy się posłużyć własnościami tejże funkcji. Czasem można monotoniczność odczytać ze wzoru,
np. z wartości określonych współczynników. Np. ciąg arytmetyczny jest funkcją liniową, a jego
różnica jest równa współczynnikowi kierunkowemu prostej. Takim ciągiem jest ciąg podany przez
Mateusza an=3n+2. Jest to ciąg arytmetyczny o róznicy r=a=3, zatem bez liczenia − ze
wzoru widać, że ciąg jest rosnący, bo rosąca jest funkcja y=3x+2. Łatwo jest zbadać też ciągi
geometryczne − te z kolei w większości przypadków są odpowiednikami funkcji wykładniczych.
Wiadomo, ze funkcja y=ax roście, gdy a>1 i maleje, gdy a∊(0, 1). Czyli np. ciąg an=2n
będzie rosnący, tak jak funkcja y=2x, bo a=2>1, a ciąg an=(0,9)n będzie malejacy, tak jak
funkcja y=(0,9)x, bo 0<0,9<1. Natomiast ciągi geometryczne o ujemnej podstawie potęgi, np.
an=(−2)n będą niemonotoniczne, znaki ich wyrazów są naprzemienne +/−/+/−/ itd.
W przypadku ciągów "kwadratowych" (czyli takich, jak ten w zadaniu) wykresem są punkty na
paraboli − wystarczy obliczyć współrzedną p wierzchołka paraboli i narysować przybliżony
wykres funkcji kwadratowej pamiętając, że gdy a>0 − to ramiona paraboli idą w górę, a przy a<0
− idą w dół i z paraboli odczytać, jak zachowuje się ten ciąg dla liczb N+. Ciąg "kwadratowy"
może być niemonotoniczny, gdy p>1.
Łatwy do zbadania tą metodą jest ciąg "homograficzny", czyli mający postać funkcji
| 2 | 2 | |||
homograficznej. Np. ciąg an= | +1 jest malejacy, bo funkcja y= | +1 jest malejąca w | ||
| n | x |
| 1 | 1 | |||
zbiorze N+, a ciąg an=− | +4 jest rosnący, bo funkcja y=− | +4 jest rosnąca w | ||
| n | x |
| 2 | ||
an= | +4, będzie miał asymptotę pionową x=3,5. Do wyrazu a3 bedzie malał, a potem | |
| n−3,5 |
| 2 | ||
"skoczy" i od a4 będzie znów malał. Wystarczy narysować hiperbolę y= | przesuniętą o | |
| x |
.