całka podwójna
baskasso: Oblicz całkę podwójną, ∫[∫x
2+y
2 dy]dx gdzie D:{ −2≤x≤2; 0≤y≤4.
to będzie :
∫[∫x
2+y
2 dy]dx=
| | 1 | | 1 | | 56 | | 56 | | 56 | | 1 | |
∫[ |
| *43− |
| *23]dx=∫ |
| dx= |
| ∫dx= |
| *[−2−0]=−37 |
| ? |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
nie potrafię zaznaczać "granic całki", wybaczcie i proszę o sprawdzenie.
1 wrz 16:56
Basia:
w granicach y=0 ... y=0
i dopiero teraz całkujesz po dx
1 wrz 17:07
Mila: dalej:
| | 64 | | 4 | | 64 | | 320 | |
−2∫2(4x2+ |
| )dx=[ |
| x3+ |
| x]−22= |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
1 wrz 17:19
Basia: Witaj Milu

Dalej to miał(a) robić
baskasso
1 wrz 17:21
Mila: Witam, cóż wychodzić przed szereg nie należy, ale ..
1 wrz 17:22
baskasso: ok
1 wrz 17:53