Marta: Jak to rozłożyc na iloczyn

x
2 − 2x + 1
1 wrz 16:38
Basia:
a2 − 2ab + 1 = (a−b)2
1 wrz 16:39
Aga1.: x2−2x+1=(x−1)2=(x−1)(x−1).
1 wrz 16:40
ICSP: a jak chcesz wyraźny iloczyn to :
(a−b)2 = (a−b)(a−b)
1 wrz 16:40
Marta: a
x
3 − x
1 wrz 18:53
Maslanek: x(x2−1)=x(x−1)(x+1)
1 wrz 18:54
Piotr:
x(x2−1)=x(x−1)(x+1)
1 wrz 18:55
Marta: jak wy wpadacie na ten pomysł
1 wrz 19:03
Marta: a ten przykład :
x
3 − 12 x − 16
1 wrz 19:04
Piotr:
naucz sie na blache tych 3 wzorow skroconego mnozenia, zeby je stosowac z glowy

a najlepiej sie nauczysz na przykladach
1 wrz 19:05
Marta: a są na tej stronce jakieś przykłady ?
1 wrz 19:08
1 wrz 19:10
1 wrz 19:11
Marta: x
3 − x
2 − x +1 jeszcze ten przykład poprosze

:(
1 wrz 19:13
Eta:
x2(x−1) −(x−1)= (x−1)(x2−1) = (x−1)(x−1)(x+1)= (x−1)2(x+1)
1 wrz 19:16
1 wrz 19:17
Aga1.: x3−12x−16=x3−4x−8x−16=x(x2−4)−8(x+2)=x(x−2)(x+2)−8(x+2)=(x+2)(x2−2x−8)=(x−4)(x+2)2
1 wrz 19:35
Marta: nie ma szans zebym na to wpadła
1 wrz 19:41
Aga1.: Jak rozwiążesz wiele przykładów to nabierzesz wprawy.
Można rozwiązać też i innym sposobem.
1 wrz 19:47
Piotr:
inna metoda to szukasz pierwiastkow. i dzielisz. tutaj −2 jest pierwiastkiem wiec dzielisz
przez x+2 a to wynika z tw Bezout.
1 wrz 19:48
asdf: @Piotr, według mnie nie warto się uczyć wzorów na blachę, lepiej wiedzieć gdzie takie rzeczy są
w tablicach

Na maturze nawet takich rzeczy ludzie zapominają, a wtedy warto skorzystać z
tablic

Pozdrawiam
1 wrz 20:01
Marta: tylko że na egzaminie na studiach tablic mieć nie wolno
1 wrz 20:04
Marta: ale jak przećwiczyłam wszystkie te przykłady to mniej wiecej już rozumie

Dziękuję wam!
1 wrz 20:04
Piotr:
@asdf moim zdaniem (a+b)
2=a
2+2ab+b
2 powinien znac kazdy maturzysta bez tablic.
przeciez wzory skroconego mnozenia sa duzo wczesniej i nie wiem jak mozna ich nie znac

pozdrawiam rowniez
1 wrz 20:08
asdf: @Marta
Ty na studiach?
@Piotr
Oczywiście, że powinien, ale są tacy co nawet nie wiedzą co to suma...
1 wrz 20:19