wuznacz ekstremum
paulina: proszę o pomoc w znalezieniu ekstremum funkcji 3x2 + 6xy −y3 + 5
f'x=6x+6y
f'y=6x−3y2
i nie wiem jak dalej liczyć..
1 wrz 14:52
Basia:
teraz szukasz miejsc zerowych (wspólnych) tych pochodnych
czyli rozwiązujesz układ równań
6x + 6y = 0 /:6
6x − 3y2 = 0 /:3
x + y = 0
2x − y2 = 0
y = −x
2x − (−x)2 = 0
2x − x2 = 0
x(2−x) = 0
x=0 ∧ y=0
lub
x=2 ∧ y=−2
masz dwa punkty stacjonarne A(0,0) i B(2; −2)
teraz liczysz f'xx, f'xy, f'yx i f'yy
i wiesz co dalej ?
1 wrz 15:48
paulina: help me
1 wrz 16:00
paulina: tak, juz wiem, dziekuje Basiu
1 wrz 16:01