OBlicz
Szajbus: Oblicz: 1+(2+1)(22+1)(24+1)(28+1)(216+1)(232+1)
1 wrz 14:32
Vax: Hint: 1 = 2−1
1 wrz 14:34
Szajbus: Nadal nie czaje jakbym mógł to połączyć ten + mi przeszkadza przed nawiasem ...
1 wrz 14:39
ICSP: Vax'owi chodzi raczej o to że 1*a = (2−1)*a
1 wrz 14:40
Szajbus: *a o co chodzi sory no ale wakacje mi mózg zjadły..
1 wrz 14:42
ICSP: gdzie a = (2+1)(22+1)(24+1)(28+1)(216+1)(232+1)
1 wrz 14:43
Vax: Nie, 1 = 2−1, czyli 1+1*(2+1)(22+1)..(232+1) = 1+(2−1)(2+1)(22+1)...(232+1) =
1+(22−1)(22+1)(24+1)(28+1)(216+1)(232+1) = ... = 1+264−1 = 264
1 wrz 14:44
Szajbus: Tak tylko że ja po 1 mam + a nie *
1 wrz 14:44
Basia:
Szajbus czytaj dokładnie co Vax napisał
1+(2+1)....(232+1) =
1+1*(2+1)....(232+1)
na czerwono masz to 1+ , którego bronisz jak niepodległości chociaż nikt Ci go nie chce zabrać
na niebiesko tę jedynkę, za którą potem wstawiasz 2−1
chyba wolno zastąpić (2+1)....(232+1) przez 1*(2+1)....(232+1) ?
1 wrz 15:57