matematykaszkolna.pl
planimetria, okręgi Łukasz: rysunekWitam, mam kilka zadań ze szkoły średniej (p. podstawowy), z którymi sobie nie potrafię poradzić. Mogę prosić o Waszą pomoc? Oto te zadania: 1) Dany jest kwadrat ABCD o boku a. Punkt K jest punktem wspólnym okręgów o(A,a) i o(B,a), punkt L jest punktem wspólnym okręgów o(C,a) i o(D,a), przy czym oba punkty należą do kwadratu ABCD. Wyznacz odległość między punktami K i L. Odp: a(3−1) 2) W prostokąt o bokach długości 24 i 32 wpisano w sposób pokazany na rysunku (powyżej) dwa styczne okręgi o równych promieniach. Oblicz długość promieni okręgów. Odp: 28−86 3) Prosta k jest styczna do okręgu o(S,r) w punkcie K, prosta l przecina ten okrąg w punktach L i M. Punkt A jest punktem wspólnym prostych k oraz l i punkt M należy do odcinka LA. Uzasadnij, że jeżeli odległość punktu M od punktu K jest równa długości odcinka MA, to odległość punktu L od punktu K jest równa długości odcinka AK.
1 wrz 14:21
PuRXUTM: wydaje mi się że ten rysunek jest zły
1 wrz 14:39
loitzl9006: rysunek promień okręgu to r. druga przyprostokątna ma długość 24−2r i jedziesz z Pitagorasa.
1 wrz 14:46
PuRXUTM: wyliczyłem to pierwsze tylko musisz trochę poczekać zanim to przerysuje emotka
1 wrz 14:55
PuRXUTM: rysunek
 a3 
trójkąt równoboczny ABK o boku a wyliczam sobie wysokość ze wzoru h=

2 
wprowadzam sobie zmienne tak jak na rysunku y i x więc wysokość tego trójkąta mogę zapisać jako
 a3 
h=y+x czyli

=y+x
 2 
dalej patrzę na rysunek i odczytuje że a=x+y+x czyli a=2x+y z tego wyliczam x
 a−y 
x=

2 
 a3 
podstawiam x do równania

=y+x i dalej już chyba wiesz jak
 2 
może się to jakoś da prostszym sposobem ale ja inaczej nie potrafie emotka
1 wrz 15:29
Łukasz: Dziękuję bardzo. PuRXUTM, ten sposób wydaje się prosty, więc dzięki. Może ktoś pomóc przy pozostałych zadaniach? Rysunek jest na pewno dobrze, może prostokąt powinien być nieco bardziej "płaski". Jeżeli ktoś może rozwiązać to zadanie i potrzebuje dokładnego rysunku mogę go przesłać. Zadanie 2) jest zadaniem 284. ze zbioru maturalnego A. Kiełbasy (cz. II.) na str. 42.
1 wrz 19:12
Eta: rysunek zad2/ Rysunek, tak jak podał Ci loitz przy założeniu,że 24−2r >0 i 32−2r >0 ⇒ r€(0,12) i tw. Pitagorasa ....... wyznacz "r" pamiętając o założeniu
1 wrz 19:33
Eta: rysunek zad.3/ |∡AKM|= |∡MLK| =α −−−jako kąty dopisany i wpisany ΔMKA jest równoramienny , bo |MK|=|MA| z założenia to |∡MAK|=α zatem ΔLAK jest też równoramienny o ramionach |LK|= |AK| co kończy dowód
1 wrz 20:47
Mila: 1) Bardzo dobry rysunek Purxtum.
 a3 
ΔABK − Δrównoboczny o boku a, h=

2 
 a3 
x=a−h=a−

2 
 a3 a3 
|KL|=h−x=

−(a−

)=
 2 2 
=a3−a=a*(3−1)
1 wrz 20:51
Eta: A mój nie? emotka Witaj Mila
1 wrz 20:57
Mila: Witam, Eto. Twoje rysunki zawsze piękne i bardzo dydaktyczne.emotka Miały być nowości od nowego roku szkolnego i....?
1 wrz 21:00
Eta: Zobacz.............są emotka
1 wrz 21:00
Łukasz: Dzięki za pomoc. emotka
2 wrz 08:53