bardzo proszę o pomoc w zbieżności szeregu,sumowanie szeregu rozpoczyna się od 2
Olga: ∑logn/(2n2 + n)
1 wrz 14:11
ICSP: jakie kryteria znasz ?
1 wrz 14:13
Olga: zakładam, że rozwiązuje się to przez kryterium porównawcze
Czy prawidłowe jest takie porównanie:
logn/(2n2 +n) < n/(2n2+n)
i co dalej?
1 wrz 14:25
ICSP: Czyli kryterium Cauchego o zagęszczeniu nie znasz ?
1 wrz 14:26
Olga: nie, kryteria które mam do wyboru to całkowe, porównawcze, ilorazowe i pierwiastkowe
1 wrz 17:07
Basia:
| logn | | logn | | lnn | |
| < |
| < |
| |
| 2n2+n | | 2n2 | | 2n2 | |
i teraz możesz zastosować kryterium całkowe
t = lnx
x = e
t
| | t | | 1 | |
= ∫ |
| dt = |
| ∫te−t dt |
| | 2et | | 2 | |
przez części
u = t du = 1
dv = e
−t v = −e
−t
| | t+1 | | 1+lnx | |
= −t*e−t + ∫e−t dt = −te−t − e−t = −(t+1)e−t = − |
| = − |
| |
| | et | | x | |
| | 1+lnx | |
limx→+∞− |
| =(na mocy reg. de l'H.} |
| | x | |
| | 0+1x | | 1 | |
limx→+∞ |
| = limx→+∞ |
| = 0 |
| | 1 | | x | |
1 wrz 17:17