Równanie różniczkowe
Równanie: Czy ktoś mógłby potwierdzić .... ? y`` + 6 y`= − 4x + 1 −−− metodą przewidywań rozwiązać to
równanie różniczkowe , przy warunkach początkowych y(0)=0 i y`(0)=6 Mój wynik to:
y = 5108 + 103108 e−6x − 13 x2 + 518 x
1 wrz 14:07
loitzl9006: nie zgadza się, bo nie jest spełniony warunek y(0)=0
1 wrz 14:55
Tomek.Noah: y"+6y'=−4x+1
y"+6y'=0
r
2+6r=0
r=0 v r=−6
y
1=c
1+c
2e
−6x
y
2=x(a+bx)
y'
2=2bx+a
y"
2=2b
y"
2+6y'
2=−4x+1
2b+6(2bx+a)=−4x+1
12bx+2b+6a=−4x+1
12b=−4
2b+6a=1
| | 1 | | 5 | |
y(x)=c1+c2e−6x− |
| x2+ |
| |
| | 3 | | 18 | |
1 wrz 15:08
Trivial:
Można też zastosować podstawienie u = y', wtedy u' = y'', a zatem:
u' + 6u = −4x + 1
u
j = Ce
−6x
u
s = Ax+B
u
s' = A
A + 6Ax + 6B = −4x + 1
| | 2 | | 5 | |
u = us + uj = − |
| x + |
| + Ce−6x |
| | 3 | | 18 | |
Ale u = y', czyli y = ∫udx
| | 2 | | 5 | | 1 | | 5 | |
y = ∫(− |
| x + |
| + Ce−6x)dx = − |
| x2 + |
| x + c1e−6x + c2. |
| | 3 | | 18 | | 3 | | 18 | |
1 wrz 18:36
Tomek.Noah: Oczywiście uwzględniając warunki to:
−6c
2=6
c
2=−1
c
1=U{13}{18
| | 13 | | 1 | | 5 | |
y(x)= |
| −e−6x− |
| x2+ |
| |
| | 18 | | 3 | | 18 | |
1 wrz 20:02
Trivial: Tomek, brakuje Ci x w rozwiązaniu.
1 wrz 21:17
Tomek.Noah: Ah rzeczywiście

więc ostateczny wynik sie zmieni dość driametalnie
1 wrz 22:33