| 1 | 1 | |||
∫ xarctgx dx = | u= arctgx u'= | v'=x v= | x2 | | ||
| x2+1 | 2 |
| 1 | 1 | x2 | ||||
x2arctgx − | ∫ | dx | ||||
| 2 | 2 | x2+1 |
| 1 | 1 | x2+1−1 | ||||
= | x2arctgx − | ∫ | dx | |||
| 2 | 2 | x2+1 |
| 1 | 1 | x2+1 | 1 | |||||
= | x2arctgx − | ∫ | dx − ∫ | dx | ||||
| 2 | 2 | x2+1 | x2+1 |
| 1 | 1 | dx | ||||
= | x2arctgx − | ∫ dx − ∫ | dx | |||
| 2 | 2 | x2+1 |
| 1 | 1 | 1 | ||||
= | x2arctgx − | x2 − | arctg x +C | |||
| 2 | 4 | 2 |
| 1 | 1 | |||
= | arctgx − | arctg x +C | ||
| 4 | 2 |
| 1 | ||
= − | + C ? | |
| 4 |
| 1 | ||
A i jeszcze mam pytanie jak rozwiązać taką całkę : ∫ | dx ? | |
| x+2 |
Z góry dziękuję za pomoc !
| 1 | ||
dzięki a pomoże ktoś z tą całką ∫ | dx ? | |
| x+2 |