matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
układ równań
briss:
Obliczyć układ równań
−50
y+
=0
X
2
−20
x+
=0
Y
2
1 wrz 12:26
Bogdan:
Raczej rozwiązać układ równań.
⎧
x
2
y = 50
⎩
xy
2
= 20
x
2
y
50
Dzielimy równania stronami:
=
⇒ y = ...
xy
2
20
Spróbuj dalej samodzielnie
1 wrz 12:41
Eta:
Rozwiązaniem tego układu jest x= 5 i y=2
1 wrz 12:42