Oblicz błąd względny (metoda albo ln albo różniczki zupełnej)
Michał: 1.R=R0*eAT widoczniej −> (eA\T) R0 stała
2. L=Lo *e−ucd L0 stała
3. R=Gxabc Widoczniej −−> G(xa)\(bc)
1 wrz 12:15
Trivial: Błąd czego?
1 wrz 18:47
Michał: po prostu, mam takie pytanie na egzaminie " oblicz błąd względny" .... i już.
na 12 błędów nie umiem tylko tych 3
1. A też stała
w 2. u i d są też stałe.
1 wrz 21:53
Michał: np.
R=R0 I1I2
f(I1,I2)= df/dI1* dI1 + df/ dI2* dI2
lnf= lnRo + ln I1 − ln I2
d lnf= d ln I1 − d ln I2
d lnf/f =.....
to tego typu zadania.. nie wiem jak to się nazywa, wiem tylko jak tego typu zadania
rozwiązywać.. jedynie.. nie wiem co zrobić z tym "e"
1 wrz 22:13
Aga: Wylicz błąd temperatury :
dT/T = d*delta/delta + KT/delta * ((d(I2/I1) / (I2/I1) + d*eta/eta)
Błąd na deltę, etę, K i T jest podane,
tylko nie wiem jak ma wyglądać różniczka z tego członu ((d(I2/I1) / (I2/I1)).
30 lis 08:23