Asymptoty
Lukashem: Znajdź asymptoty funkcji.
f(x) =
√x2 +1 + log
2(2
x + 1)
Ustalam dziedzinę. Są to wszystkie liczby rzeczywiste, bo x
2 + 1 nie przyjmuje wartości
ujemnych
oraz 2
x + 1.
Mogę wnioskować, że asymptot pionowych ta funkcja nie posiada.
Asymptoty ukośne i poziome:
| f(x) | | √x2 +1 + log2(2x + 1) | |
| = |
| → ∞ ( dla PLUS ∞) |
| x | | x | |
Więc asymptota ukośna i pozioma odpada dla ( dla PLUS
∞)
Dla (MINUS
∞)
| f(x) | | √x2 +1 + log2(2x + 1) | |
| = |
| → 1 = a(DLA MINUS∞) |
| x | | x | |
| | √x2 +1 + log2(2x + 1) | | x2 | |
f(x) − ax = |
| − |
| → ∞ |
| | x | | x | |
Czyli mogę wnioskować, że ta funkcja ma jedną asymptotę poziomą dla −
∞
Dobrze ? czy może robię jakiś błąd w rachunkach.
1 wrz 11:44
Lukashem: Btw. Nie pisałem wszystkich ruchów dla f(x)/x etc, ponieważ coś ułamki się psuły ; ( i
skróciłem sobie
zapis tylko do napisania do czego dana funkcja dąży.
1 wrz 11:45
Lukashem: up. Proszę o dobrą radę : D
1 wrz 12:24
Bogdan:
Sprawdź jeszcze raz istnienie asymptot ukośnych
1 wrz 12:25
Lukashem: | | f(x) | |
Hmmm jednak mój błąd. Dla plus nieskończoności |
| = ... x wyciągam sobie przed wszystko. |
| | x | |
Ten pierwiastek będzie dążył do zera, x z mianownika się skraca. Zostaję nam U{log
2(2
x
+1)}{x}
| | 1 | |
x zapisuje tak: x = log2(2x) , a log2(2x +1) = log2(2x(1 + |
| ) = |
| | 2x | |
| | 1 | |
=log2(2x) + log2(1 + |
| ). Skracam sobie mianownik z licznikiem. |
| | 2x | |
| | jakiś mały logarytm | |
Zostaję 1 + |
| . WIęc a = 1 dla PLUS ∞ też. |
| | ∞ | |
Reszta to już postępowanie dalej z algorytmem znajdowania asymptot.
DObrze

?
1 wrz 13:35
Lukashem: up ; )
1 wrz 15:08
Bogdan:
Czy jest jedna, czy dwie asymptoty ukośne?
1 wrz 15:19