rozwiązanie równań
Zuzia: rozwiąż równanie:
a) |4x−12| = 5−|3−x|
b) √9x2−6x+1+|9x−3|=12
c) √25−10x+x2= 8 − 3|x−5|
1 wrz 10:09
Saizou : a) licz w przedziałach
b) √9x2−6x+1=√(3x−1)2=l3x−1l
i na przedziałach l3x−1+|9x−3|=12
c) √25−10x+x2=√(5−x)2=l5−xl
i na przedziałach l5−xl=8 − 3|x−5|
1 wrz 11:46
Bogdan:
a) Trzeba skorzystać z własności: |a − b| = |b − a|
4|x − 3| + |x − 3| = 5 ⇒ 5|x − 3| = 5 ⇒ |x − 3| = 1 ⇒ x − 3 = −1 ∨ x − 3 = 1
x = 2 ∨ x = 4
1 wrz 12:00
Aga1.: b)
I3x−1I+I9x−3I=12
I3x−1I+3I3x−1I=12
4I3x−1I=12//:4
I3x−1I=3
3x−1=3 V 3x−1=−3
dokończ
c) podobnie . Z własności I5−xI=Ix−5I
Ix−5I=8−3Ix−5I
Ix−5I+3Ix−5I=8
4Ix−5I=8 //:4
Ix−5I=2
x−5=2 v x−5=−2
dokończ
1 wrz 13:44