rozwiązanie równania
pytanie..19: x3+4x2−27x=90
x3+4x2−27x−90=0
x2(x+4)−9(3x+10)=0
(x2−9)(x+4)(3x+10)=0
(x−3)(x+3)(x+4)(3x+10)=0
x=3 v x=−3 v x=−4 v x=−103
czy tak będzie wyglądać rozwiązanie tego równania?
tam gdzie mi wychodzą wyniki z powtórzeniami typu
x2(x+3)−4(x+3) to wiem, jednak tu nie jestem pewna
1 wrz 01:18
Piotr:
a co wyciagnales przed nawias
1 wrz 01:25
pytanie..19: ale w którym?
w tym o które pytam
x2(x+4)−9(3x+10)=0
1 wrz 01:27
Basia:
1. wymnóż (x−3)(x+3)(x+4)(3x+10) i zobacz co to jest, bo na pewno nie x3+4x2−27x−90
2. podstaw za x liczbę 3; czy 33+4*32−27*3 = 90 ?
1 wrz 01:30
Basia:
przed nawias można wyłączać wspólny (czyli taki sam) czynnik
gdzie tam masz coś wspólnego ?
1 wrz 01:31
Piotr:
musisz miec to samo w nawiasie.
ab+cb=b(a+c)
gdzie a,b,c obojetne co

np
5765*(hb−4)+545454*(hb−4)=(hb−4)(5765+545454)
1 wrz 01:34
Basia:
musisz zastosować tw.Bezou
możliwe pierwiastki wymierne to dzielniki liczby 90 czyli:
±1; ±2; ±3; ±5; ±6; ±9 ±15; ±18; ±30; ±45
(chyba wszystkie ?)
jak znajdziesz pierwszy będzie już łatwo
1 wrz 01:37
Basia:
osobiście stawiam na liczbę −3
1 wrz 01:39
pytanie..19: no nie , wychodzi liczba mniejsza...
ale jak je rozłożyć inaczej?
x3+4x2−27x−90=0
1 wrz 01:40
Basia:
i dobrze postawiłam
x3+4x2−27x−90 = x3+3x2+x2+3x−30x−90 =
x2(x+3)+x(x+3)−30(x+3) = (x+3)(x2+x−30)
1 wrz 01:41
pytanie..19: czyli konieczne jest do tego typu przykładów rozłożenie składników na czynniki?
1 wrz 01:44
pytanie..19: znaczy się , złe pytanie, ogółem rozłożenie składników na to co nam pasuje ^
1 wrz 01:47
ICSP: zazwyczaj tak
1 wrz 01:49
Basia:
zasadniczo nie jest konieczne; ale musiałbyś opanować wzory lub metody Cardano, a to tylko dla
ICSP jest ulubiony i prosty sposób
metody szkolne są dwie:
1. grupowanie (tak jak pokazałam)
2.
szukam pierwiastka wymiernego
na mocy tw.Bezout jeżeli w ogóle jest to musi być dzielnikiem wyrazu wolnego (jeżeli an=1)
czyli tutaj 90
już te dzielniki wypisałam
jak już znajdę ten x0 (tutaj x0= −3) dzielę wielomian przez x−x0 (tutaj przez x−(−3) = x+3)
no i już mam rozkład na czynniki
1 wrz 01:51
pytanie..19: z tego drugiego delta 121
więc x=−6 lub
x=5 lub
z pierwszego nawiasu x=−3
serdecznie dziękuję
1 wrz 01:53
pytanie..19: Cardano? będę musiała poczytać o tym

dziękuję jeszcze raz za pomoc i informacje
1 wrz 01:59