całka (13x)/(2x^2 -4x +2) dx
ja: Witam, Mam problem z całką wymierną (13x)/(2x2 −4x +2) dx
Czy pomoże ktoś rozwiązać ?
31 sie 23:34
Krzysiek: | | 13x | | 13 | | x | | 13 | | (x2 −2x+1)' | |
∫ |
| dx = |
| ∫ |
| dx = |
| [ ∫ |
| dx |
| | 2x2 −4x+2 | | 2 | | x2 −2x+1 | | 4 | | (x−1)2 | |
31 sie 23:40
ja: Czy możesz dokończyc zadanie ? bo wyszedl mi wynik (13/2) ln|x−1| − 13/2(x−1) + C
a w odpowiedzi jest wynik 13/2) ln|x−1| + 13/2(1−x) + C
1 wrz 09:49
ja: ?
1 wrz 12:53
loitzl9006: Wyszło Ci tak jak w odpowiedziach.
Zauważ, że
| | 13 | | 13 | |
− |
| (x−1) = |
| (1−x) |
| | 2 | | 2 | |
1 wrz 12:55
ja: ok, już rozumiem, dzięki.
1 wrz 13:01