Całki
Hulk: Witam! Mam problem z rozwiązaniem tych całek, proszę o pomoc :
| | 1 | | 1 | |
3) ∫ ( |
| − |
| ) dx |
| | √x | | 4√ x3 | |
5) ∫
√4x−1 dx
6) ∫
3√5−6x dx
7) ∫ e
cosxsinx dx
9) ∫ xacrtgx dx
Z góry dziękuję za pomoc ; )
31 sie 22:50
Krzysiek: 1) rozbij na różnicę dwóch całek
| | 1 | |
2)sin2 x cos2 x = |
| sin2 (2x) |
| | 4 | |
podstawienie i korzystasz z podstawowych wzorów
3) jak w 1)
4) jak w 2)
5)podstawienie:
t=4x−1
6)t=5−6x
7)t=cosx
7)t=1−x
3
9)przez części:
u=arctgx
v'=x
31 sie 22:54
Hulk: Dzięki za szybką odpowiedź , a mógłbyś rozpisać mi te 4 pierwsze przykłady ?
31 sie 22:59
Hulk: Mógłby ktoś rozpisać mi te 4 pierwsze przykłady? , bo nie moge sobie z nimi poradzić ; (
31 sie 23:16
Krzysiek: jak możesz sobie nie radzić z 1) przykładem?
∫ex dx też nie wiesz ile wynosi?
31 sie 23:16
Hulk: wiem, tylko nie wiem jak rozbić tą całkę na różnice
31 sie 23:18
Krzysiek: 1) a(b−c)=ab−ac
∫(f(x)−g(x))dx=∫f(x)dx −∫g(x) dx
31 sie 23:21
Mila: | | ex*e−x | | e0 | | 1 | |
ex− |
| =ex− |
| =ex− |
| |
| | x2 | | x2 | | x2 | |
31 sie 23:22
Hulk: tak ma to wyglądać ?
| | e−x | | e−x | |
∫ ex( 1 − |
| ) dx = ∫ ex dx − ∫ ex |
| dx |
| | x2 | | x2 | |
| | e−x | |
Jeśli tak to jak rozwiązać tą całkę ; ∫ ex |
| dx |
| | x2 | |
?
31 sie 23:25
Hulk: ok dzięki Mila : )
31 sie 23:26
Hulk: a ten 2 przykład , mógłby mi ktoś rozpisać ?
31 sie 23:27
Krzysiek: 2) chyba najtrudniejszy z tych wszystkich więc tak:
| | 1 | | 1 | |
∫ |
| dx =∫ |
| dx =* |
| | sin2 x cos2 x | | 14 sin2 (2x) | |
podstawienie:
t=2x
dt=2dx
| | 4 | 1 | |
czyli: *=∫ |
|
| dt =−2ctgt +C=−2ctg(2x) +C |
| | sin2 (t) | 2 | |
reszta przykładów to są podstawowe(najprostsze ) zadania, więc spróbuj Sam rozwiązać
31 sie 23:33
Hulk: | | 1 | |
dzięki wielkie ; ) , a te przekształcenie sin2xcos2x = |
| sin2(2x) −− > to jest jakiś |
| | 4 | |
wzór na to ?
31 sie 23:37
Krzysiek: sin(2x)=2sinxcosx
31 sie 23:41
Mila: | | 1 | |
(sin2α*cosα2)=(sinα*cosα)2=(1/2sin2α)2= |
| sin22α |
| | 4 | |
| | 1 | | 1 | |
∫4* |
| dx=4∫ |
| dx=.. |
| | sin2(2x) | | sin2(2x) | |
| | 4 | | 1 | |
cd..= |
| ∫ |
| dt=2(−ctg t)=−2ctg(2x)+C |
| | 2 | | sin2t | |
31 sie 23:48