...
szklanka:
Określ dziedzinę:
oczywiście że x(x−4)=0
x=0
x=4
D=R\{0}{4}
lecz gdybym przez przypadek podzielił x
2−4x=0 ,x
2= 4x /:x
x=4 , to co wtedy ?
31 sie 21:37
Aga1.: D=R−{0,4}
Nie wolno dzielić przez x.
31 sie 21:42
Basia:
nie wolno Ci dzielić przez x, bo x może równać się 0
a dzielić wolno ⇔ wiemy, że to przez co dzielimy jest ≠0
31 sie 21:44
Piotr:
oj
szklanka
31 sie 21:49
szklanka:
Określ dziedzinę:
x
2+25=0
(x+5)(x+5)=0
x=−5
x=−5
Dlaczego to należy do zbioru liczb rzeczywistych , bo są minusy?
31 sie 21:50
Basia:
(x+5)(x+5) ≠ x2+25
(x+5)(x+5) = x2 + 10x + 25
x2+25 = 0 ⇔ x2 = − 25
czy znasz liczbę rzeczywistą, której kwadrat jest = − 25 ?
31 sie 21:51
Piotr:
a jakim cudem tak to rozlozyles

nie znasz nawet wzorow skroconego mnozenia

nie ma tekiego wzoru. jak nie wierzysz to wymnoz (x+5)(x+5) i sprawdz czy Ci wyjdzie x
2+25
31 sie 21:52
szklanka: nie ma takiej nie da nic podniesione do kwadratu liczby ujemnej
31 sie 21:54
Piotr:
w liczbach rzeczywistych

wiec mianownik nigdy nie bedzie 0. wiec jaka jest dziedzina?
31 sie 21:55
Basia:
prawda; a to znaczy, że x2+25 nigdy nie będzie = 0
czyli D=R
31 sie 21:56
Mateusz: No
Eta nie przesadzaj nie jest żle

Kamil to pal licho ale Piotr student to był
ewenement
31 sie 22:03
Piotr:
@
Mateusz tylko ze
szklanka chce zdawac rozszerzona mature. a ten Piotr to nie ja jak
cos
31 sie 22:05
Mateusz:
Aha

jakoś tam szklanka sobie poradzi

spokojnie wiem wpisz w wyszukiarke nick
tamtego to zobaczysz podobny przypadek o którym pisze Eta.
31 sie 22:13
Eta:
Nie ma tematu
31 sie 22:15
Piotr:
Eta juz skasowala

ale i tak chyba wiem o kogo chodzi
31 sie 22:17