pytanie
szklanka:
Dlaczego to równanie nie ma rozwiązań?
31 sie 20:21
Basia:
ułamek = 0 ⇔ jego licznik = 0
31 sie 20:22
ICSP: a umiesz rozwiązywać takie równania ?
31 sie 20:22
asdf: a dziedzina jakaś tu będzie?
31 sie 20:24
szklanka: przecież jak napiszę x=6 ← to nie będzie jedno z rozwiązań?
31 sie 20:25
Piotr:
nie dziel cholero przez zero!
zalozenie x≠6
31 sie 20:27
szklanka: 2x+5−x+2=0
x+7=0
x= −7 , dobrze?
31 sie 20:42
Piotr:
źle. nie wyznaczyles ponadto dziedziny.
31 sie 20:43
szklanka: dziedzina x+3=0
x= −3
2x+5−x+2
x+7=0
x= −7
31 sie 20:47
szklanka: i nie ma rozwiązań bo są wartości ujemne,prawda?
31 sie 20:47
Piotr:
wszystko źle
31 sie 20:48
31 sie 20:49
szklanka: D=R\{ −3}
31 sie 20:57
Piotr:
to juz cos

teraz spojrz na znaki, w tym rownaniu.
2x+5−(x+2)=0
31 sie 21:02
Koral: Basia zaglądnij jak najszybciej do mojego postu
31 sie 21:06
szklanka: 2x+5−x−2=0
x=3 ,dobrze?
31 sie 21:10
Piotr:
nie

2x+5−x−2=0
x+3=0
x= −3
ale −3 nie nalezy do dziedziny, wiec brak rozwiazania.
31 sie 21:14
31 sie 21:16