pytanie
szklanka: co to znaczy rozłóż na czynniki liniowe?
31 sie 19:57
Basia:
to znaczy przedstawić w postaci iloczynu wyrażeń postaci ax+b gdzie a,b są tym razem dowolnymi
liczbami rzeczywistymi np.
12x*(3x−1)*(x−13)
(2x−5)(x+3)
itd.
31 sie 20:02
szklanka: aha muszę tak doprowadzić by powstał jakiś iloczyn , czyli jak był miał do potegi to tak nie
mogę zostawić prawda?
31 sie 20:06
asdf: nom
31 sie 20:07
Basia:
jeżeli jest wyraźnie napisane, że na liniowe to x może być tylko w pierwszej potędze;
nie może być x2, x3 ani żadnej innej wyższej potęgi x
ale uwaga: nie każdy wielomian da się rozłożyć na czynniki liniowe
np. W(x)= x2 + x + 1 jest nierozkładalny (w R)
31 sie 20:09
asdf: x
2 + x + 1 = x(x + 1) + 1
31 sie 20:15
Ajtek:
Ale to nie jest iloczyn
31 sie 20:16
asdf: oj tam oj tam
P.S(taki żarcik)
31 sie 20:18
ICSP: ale każdy wielomian stopnia > 2 można rozłożyć na iloczyn nierozkładalnych wielomianów stopnia
maksymalnie 2
31 sie 20:19
szklanka: 5x3+10x2+5x a ten przykład można rozłożyć?
31 sie 20:24
asdf: można
31 sie 20:25
Piotr:
no pewnie
31 sie 20:25
asdf: np. grupowaniem:
5x3 + 10x2 + 5x = 5x3 + 5x2 + 5x2 + 5x = 5x2(x + 1) + 5x(x + 1) = (x + 1)(5x2 + 5x) =
(x + 1)5x(x + 1) = 5x(x + 1)2
31 sie 20:27
asdf: albo od razu:
5x3 + 10x2 + 5x = 5x(x2 + 2x + 1) = 5x(x + 1)2
31 sie 20:28
asdf: P.S Super puchar Europy leci na TVP 1
31 sie 20:29
Ajtek:
Hmmmm, a ten?
x4+x2+1
31 sie 20:29
Piotr:
5x3 + 10x2 + 5x= 5x(x2+2x+1)=5x(x+1)2
31 sie 20:30
Basia:
@Ajtek
da się rozłożyć na iloczyn wielomianów drugiego stopnia
x4+x2+1 = (x2+1)2 − x2 = (x2+1−x)(x2+1+x) = (x2 − x +1)(x2 + x + 1)
31 sie 20:36
Basia:
@Ajtek
P.S. Każdy wielomian st. > 2 da się rozłożyć na iloczyn wielomianów stopnia co najwyżej
drugiego
31 sie 20:39
Piotr:
20:19 hi hi
31 sie 20:42
Ajtek:
Za banalne to było

.
31 sie 20:47