Marta: Oblicz granice ciągów
31 sie 19:46
Marta: proszę o pomoc
31 sie 19:47
Tomek.Noah: | | 5 | | 5 | |
an=(1+ |
| )3n=[(1+ |
| )n/5]5/n*3n=e3/5 |
| | n | | n | |
31 sie 19:50
Tomek.Noah: sry e15
31 sie 19:51
Eta:
g= e
15
31 sie 19:52
31 sie 19:54
Marta: dziękuje, już wiem że to ze wzoru
31 sie 19:57
Marta: a w tym przykładzie
e
−21 ?
31 sie 20:17
Basia: tak
31 sie 20:21
Marta: a tą granice jak obliczyc :
lim
| | 2n+1 | |
n → ∞ ( |
| ) 2n−2  |
| | 2n−3 | |
31 sie 20:22
Marta:
czy w zadaniu powyzej wyjdzie
e8 ?
31 sie 20:27
Basia: tak; zasada jest ta sama, bo masz prawo podstawić
k = 2n
| | k+1 | |
dla n→+∞ masz k→+∞ i liczysz limk→+∞ ( |
| )k−2 |
| | k−3 | |
31 sie 20:32
Marta: dziękuję Ci ślicznie
31 sie 20:34