zadanie z kontekstem realistycznym
kim: W tabeli podano ile kobiet przypadało na stu mężczyzn w wybranych grupach wiekowych w Polsce w
2002 r.:
http://img210.imageshack.us/img210/4972/tabw.jpg
a) Jaki odsetek ludności w wieku 75−79 lat stanowiły w 2002 roku kobiety?
Próbowałam na krzyż:
385,7 − 100%
191 − x
ale nie wychodzi...
31 sie 19:46
Basia:
skoro ogółem na 100 mężczyzn przypadało 191 kobiet
to razem masz 291 osób w tym 191 kobiet
291 − 100%
191 − p%
| | 191*100 | |
p = |
| = .............. policz |
| | 291 | |
31 sie 20:00
kim: ok dzięki. A co powiesz na to:
b) Jaki odsetek mężczyzn w wieku 20−24 lata stanowili w 2002 roku mężczyźni mieszkający na wsi?
31 sie 22:31
kim: próbowałam tak (idąc twoim sposobem):
191,6 − 100%
100 − x
x≈52% co jest błędną odp...
31 sie 22:35
Basia:
z tej tabelki nie da się tego policzyć; ona czego innego dotyczy
sprawdź czy dobrze przepisałeś pytanie
31 sie 22:37
31 sie 22:37
szklanka: ponieważ w tabeli masz że 191 to ogół kobiet w przedziale 75−79 , bierzesz ten ogół i dzielisz
przez sumę wszystkich czyli mężczyzn w przedziale 75−79
31 sie 22:38
szklanka: i kobiet
31 sie 22:39
Basia:
szklanka to jest (a); teraz chodzi o (b)
31 sie 22:40
kim: @Basia pytanie dobrze spisałam, więc musi być jakiś sposób. Zadanie jest ze zbioru Kiełbasy...
31 sie 22:41
szklanka: może inaczej bardziej zrozumiale →patrzysz na przedział 75−79 i tam masz że 191 to ogół kobiet
na każdą liczbę kobiet przypada 100 mężczyzn czyli na te 191 przypada 100 czyli 291 ←suma
mężczyzn i kobiet w przedziale 75−79, aby obliczyć sam procent kobiet układasz proporcję
31 sie 22:43
kim: @szklanka miło że chcesz pomóc ale ogarnij się

PODPUNKT B. MÓWIMY TERAZ O PODPUNKCIE B.
31 sie 22:44
Basia: no to musi tam być jeszcze inna tabelka
z tej, którą załączyłeś nie da się tego policzysz
31 sie 22:45
Basia:
spróbujmy tak:
x − liczba mężczyzn ogółem ⇒ 0,967x liczba kobiet ogółem
y − liczba mężczyzn w mieście ⇒ 0,997y liczba kobiet w mieście
z − liczba mężczyzn na wsi ⇒ 0,916z liczba kobiet na wsi
x = y+z
0,967x = 0,997y+0,916z
0,967(y+z) = 0,997y+0,916z
0,967z − 0,916z = 0,997y − 0,967y
0,051z = 0,030y
y = 1,7 z
x = 1,7z + z
x = 2,7 z
x − 100%
z − p%
| | z* | | | | 10 | |
p = |
| *100% = |
| *100% = |
| *100% ≈ 37% |
| | x | | x | | 27 | |
chyba, że gdzieś pomyliłam rachunki
31 sie 23:00
kim: no niestety nie ma... mogę nawet zdjęcie wstawić

a żeby zapisać to tak:
ogółem miasto wieś
mężczyźni: 100n 100m 100w
kobiety: 96,7n 99,7m 91,6w
czyli liczba mężczyzn to
100n=100m+100w
n=m+w
liczba kobiet:
98,7n=99,7m+91,61w
| | w | |
szukany jest chyba stosunek mężczyzn na wsi do wszystkich: |
| |
| | n | |
teraz stosowny układ równań i można to chyba wyliczyć. ale nie jestem pewna...
31 sie 23:01
kim: @Basia odpowiedź się zgadza! wielki dzięki! a jednak da się
31 sie 23:02
Basia:
jednak się da; za krótko przedtem myślałam

przeanalizuj dokładnie rozwiązanie a jeżeli czegoś nie rozumiesz pytaj
31 sie 23:04
szklanka: jesteś tam tej?
31 sie 23:16
kim: @Basia rozumiem, wszystko rozumiem, tylko co innego rozumieć a co innego wpaść na coś takiego
na maturze :c
c) Jaki odsetek ludności w wieku 35−39 lat mieszkał w 2002 roku w mieście?
Do tego chyba robimy analogicznie jak w b), więc sama się pomęczę

Jeszcze raz dzięki!
31 sie 23:24
Basia: tak; trzeba zastosować takie samo podejście; tylko potem jeszcze to zsumować panie i panów
31 sie 23:26
kim: chyba się pogubiłam z tym c)...
x=y+z
0,098x=0,1035y+0,0901z
y=x−z
0,0055x=0,0134z
1 wrz 13:59
kim: pomoże ktoś?
1 wrz 15:20
Basia: pomogę; piszę więc pozostali mogą odpuścić
1 wrz 15:23
Basia:
x liczba mężczyzn ogółem ⇒ 0,98x liczba kobiet ogółem ⇒ x+0,98x = 1,98x liczba ludzi ogółem
y liczba mężczyzn w miastach ⇒ 1,035y l.kobiet w miastach ⇒ y+1,035y =2,035y l.ludzi w miastach
z liczba mężczyzn na wsi ⇒ 0,901z l.kobiet na wsi ⇒ z+0,901z = 1,901z l.ludzi na wsi
| | 2,035y | |
interesuje nas p= |
| *100% |
| | 1,98x | |
czyli postarajmy pozbyć się z
x = y+z
1,98x = 2,035y+1,901z
z = x−y
1,98x = 2,035y + 1,901(x−y)
1,98x = 2,025y + 1,901x − 1,901y
1,98x − 1,901x = 2,025y − 1,901y
0,079x = 0,124y
| | 0,079x | | 79x | |
y = |
| = |
| |
| | 0,124 | | 124 | |
| | 2,035*78x | | 203,5*78 | |
p = |
| *100% = |
| *100% =.............. |
| | 124*1,98x | | 124*198 | |
kalkulator pomoże dalej
(no i sprawdź czy gdzieś tam jakiegoś błędu rachunkowego nie ma, bo liczyłam w pamięci)
1 wrz 15:38
akante: Nie rozumiem dalej tego a to zadanie mnie wlasnie zatrzymalo w tym momencie i dalej isc nie
moge

bo mnie meczy w kolo prubuje obliczyc procentowo ile mezczyzn bylo na wsi i ile
ogolnie i policzyc do tego stosunek co zle robie? moglby ktos? chodzi o podpunkt b!
10 mar 13:06