Zadanka
Lapa: Chce sprawdzic czy dobrze rozwiazalem:
1) lim(xsin
1x) przy x→0
| | sin1x | | sin1x | |
lim(x21xsin1x)=lim(x*1x* |
| )=lim |
| ) |
| | | | | |
zmieniamy x→0 na
1x→0 i wyniki wynosi 1
2)teraz mam problem z limx
2sin
1x przy x→0
prowadze dzialanie analogicznie do poprzedniego i wychodzi mi
| | sin1x | |
lim(x* |
| ) czy mam to liczyc w ten sposob ze przy ulamku z sinusem za x→0 |
| | | |
zamieniam
1x→0 a przy wolnym x−ie zostawiam po prostu x→0?. Wtedy wynik wynosic bedzie
"0"
3)lim
1xsin
1x przy x→0 prosze o rozwiazanie. Czy bedzie to +
∞?
31 sie 18:20
Basia: ad.1
przykro mi, ale źle
| | 1 | | 1 | |
jeżeli x→0 to |
| → +∞ lub |
| → −∞ |
| | x | | x | |
musisz policzyć lim
x→0+ i lim
x→0−
−1 ≤ sin
1x ≤
1.
x→0
+ (czyli x>0)
−1*x ≤ x*sin
1x ≤ 1*x
i z tw. o trzech ciągach masz
lim
x→0+ [x*sin
1x] = 0
2.
x→0
− czyli x<0
−1*x ≥ x*sin
1x ≥ 1*x
i analogicznie
czyli lim
x→0[x*sinx] istnieje i = 0
31 sie 18:33
Basia:
drugie i trzecie liczysz identycznie
31 sie 18:36
Lapa: mam jeszcze pytanie skad wiadomo ze sin1x miesci sie w <−1:1> ?
31 sie 19:28
Basia:
no przecież sin(wszystko jedno czego) ∊ <−1;1>
31 sie 19:35
Lapa: aaa no tam zapomnialem ze wyraz przed sinusem okresla wachania funkcji a wyraz zmiennej sinusa
okresla dlugosc jego okresu. Dzieki, inaczej teraz na to spojrzalem
31 sie 19:50
Lapa: Zrobilem 2−gi analogicznie do pierwszego ale na trzeci to juz nie dziala

jakas podpowiedz?
31 sie 23:05
Basia: nie mam w tej chwili pomysłu; na pewno to ma być tak ?
31 sie 23:24
Basia:
tak wprost to się chyba nie da
przy x→0
+ y→+
∞
przy x→0
− y→ −
∞
czyli
| | 1 | | 1 | |
limx→0+ |
| *sin |
| = limy→+∞ y*siny |
| | x | | x | |
a ta granica nie istnieje bo dla ciągu
| | π | | π | | π | |
(4n+1)* |
| *sin[ (4n+1)* |
| ] = (4n+1)* |
| *1 → +∞ |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
natomiast dla
| | π | | π | | π | |
(4n+3)* |
| *sin[ (4n+3)* |
| ] = (4n+1)* |
| *(−1) → −∞ |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
stąd wynika, że
| | 1 | | 1 | |
limx→0+ |
| *sin |
| nie istnieje |
| | x | | x | |
analogicznie biorąc
i
pokażemy, że
| | 1 | | 1 | |
limx→0− |
| *sin |
| nie istnieje |
| | x | | x | |
zatem
| | 1 | | 1 | |
limx→0 |
| *sin |
| nie istnieje |
| | x | | x | |
31 sie 23:49