liczby zespolone
baskasso: Podaj geometryczną interpretację zbioru: A= [ z∊C ; 0≤ Re(iz)<1 ].
Poszperałam trochę i chciałam prosić o sprawdzenie poprawności.
Re(iz)<1
Re(i*(x+iy))<1
Re(ix+i2*y)<1
Re(ix−y)<1
−y<1
y>−1
0≤Re(iz)
0≤Re(iz−y)
0≤−y
0≥y
i geometrycznie to przedstwic.
31 sie 18:16
Basia:
jest dobrze; teraz:
rysujesz prostą y=0 (czyli oś OX) i masz y≤0 czyli półpłaszczyzna od OX w dół
i
rysujesz prostą y = −1 i masz y> −1 czyli strona prostej (półpłaszczyzna bez krawędzi) od tej
prostej w górę
część wspólna to pas ograniczony krawędziami: y=0 i y= −1 (ale bez krawędzi y= −1)
31 sie 18:23
baskasso: Ok, dzięki bardzo
31 sie 19:41