zadanie
szklanka:
Jeżeli suma kwadratów liczb a i b jest równa 10, a ich iloczyn równy jest 2, to kwadrat sumy
liczb a i b jest równy?
a2+b2=10
ab=2
ale co dalej?
31 sie 17:38
Maslanek: (a+b)2=a2+b2+2ab.
31 sie 17:40
asdf: a = √14 − b
b = √14 − a
31 sie 18:16
Piotr:
@asdf a po co liczysz a i b? trzeba policzyc kwadrat sumy

10+2*2=14 i koniec
31 sie 18:18
szklanka: Piotr ,ale dlaczego 2*2 skoro a2*b2=2
31 sie 18:26
asdf: @Piotr
no tak sobie
31 sie 18:27
Piotr:
ab=2
a2+b2=10
(a+b)2=a2+b2+2*ab= 10+2*2=14
31 sie 18:29
asdf: ab = 2
a2b2 = 4, ale po co Ci to?
31 sie 18:42