Asymptoty poziome/ukośne
Lukashem: Witam. Wiem, że funkcja f(x) = x ( y = x) nie ma asymptot. Lecz postępując zgodnie ze wzorami
na znajdywanie mimo wszystko coś wychodzi.
Dziedzina to Rzeczywiste. Czyli nie ma asymptot pionowych.
Poziome: nie ma. f(x) −> oo
| | f(x) | |
ukośne: NIby ma ? lim( |
| ) → 1 = a, lim(f(x) − x ) → 0 = b. |
| | x | |
Więc wychodzi na to, że asyptota to y = x ? przecież to nie prawda. Co w obliczeniach robię źle
?
Pozdrawiam
31 sie 14:17
Vizer: Dobrze Ci wyszło, bo wykres funkcji liniowej jest sam sobie asymptotą.
31 sie 14:35
Lukashem: czyli wychodzi, że y=x ma jedna asymptote tak ; ) ?
31 sie 14:36
Vizer: Oczywiście

Przykładowo y=x+2 też ma asymptotę równa y=x+2 itd.
31 sie 14:38