Wyznacz wzór funkcji liniowej f, parametr m i a
Mati00721: Zad.1
Miejsca zerowe dwóch funkcji liniowych są liczbami odwrotnymi. Wykresy tych funkcji przecinają
się w punkcjie (2,4) i wraz z osią OX ograniczają trójkąt o polu 4. Wyznacz wzory tych
funkcji.
Zad. 2
Dla jakich wartości parametru m rozwiązaniem układu równań
jest para liczb (x,y) spełniająca nierówność x+y≥1?
Zad. 3
Wyznacz liczbę rozwiązań równania w zależności od parametru a:
1+4x=6a−x.
31 sie 13:57
ICSP:

bardzo ale to bardzo przykładowy rysunek.
P
Δ = 4
P(2;4) ⇒ h = 4
| | 1 | | 1 | |
PΔ = |
| a * h gdzie a = x − |
| |
| | 2 | | x | |
mam więc równanie :
x
2 − 2x − 1 = 0 ⇒ x
1 = 1 −
√2 v x
2 = 1 +
√2
1
o Rozpatruje x
1 . Aby ustalić wzór prostej wystarczy że będę miał dwa punkty.
Jeden : P(2;4) drugi (1 +
√2 ; 0)
| | 0 − 4 | |
a = |
| = U{4}{1 − √2 = −4 −4√2 |
| | 1 + √2 − 2 | |
nasza prosta jest w postaci : f(x) = (−4 − 4
√2)x + b
4 = (−8 − 8
√2) + b
b = 12 + 8
√2
f(x) = (−4 − 4
√2)x + 12 + 8
√2
teraz policzmy równanie drugiej prostej. Wiemy że będą do niej należały punkty: P(2;4), oraz
| | 1 | |
liczymy |
| = U{1}{1 + √2 = √2 − 1 |
| | x1 | |
| | 0 − 4 | | −4 | | −4(√2 + 3) | | 4 | |
a2 = |
| = |
| = |
| = |
| *(√2 + √3) |
| | √2 − 1 − 2 | | √2 − 3 | | 2 − 9 | | 7 | |
| | 4 | |
g(x) = |
| *(√2 + √3)x + b2 |
| | 7 | |
| | 4 | | 8 | |
g(x) = |
| *(√2 + √3)x +4 − |
| *(√2 + √3) |
| | 7 | | 7 | |
2
o Rozważamy x
2 − zostawiam już tobie

Czekam teraz na potwierdzenie kogoś lepszego
31 sie 16:34
ICSP: Zad2.
Tutaj wystarczy tylko z metody wyznaczników policzyć x oraz y a następnie podstawić to do
nierówności i ją rozwiązać. Nic trudnego.
31 sie 16:34
ICSP: Zad3
1 + 4x = 6a − x
5x = 6a − 1
| | 6a − 1 | |
x = |
| ⇒ Dla każdego a∊R istnieje jedno rozwiązanie. |
| | 5 | |
31 sie 16:35
Mila: x1, x2 mam takie same.
31 sie 16:48
Basia: ad.1
| | 1 | |
a kto powiedział, że |
| < x ? |
| | x | |
trzeba rozważyć
dwa przypadki
lub
31 sie 19:04
ICSP: mój błąd
31 sie 20:20
Mila: Nie na tym, Basiu polega problem.
31 sie 20:53
Mila: ICSP założył dodatnie x i odwrotność, to wtedy dobrze zapisał, a może być ujemne.....
( Δ rozwartokątny)
31 sie 21:00
Basia:
a jaki tu w ogóle jest problem ? bo nie bardzo rozumiem............
1.
x −
1x = 2
x
2 − 2x − 1 = 0
Δ = 4 + 4 = 8
√Δ = 2
√2
| | 2−2√2 | | 1 | | 1 | | 1+√2 | |
x1 = |
| = 1−√2 ⇒ |
| = |
| = |
| = −1−√2 |
| | 2 | | x1 | | 1−√2 | | 1−2 | |
i piszemy równania prostych:
pr.AC gdzie A(1−
√2;0) C(2;4)
pr.BC gdzie B(−1−
√2;0) C(2;4)
2.
1 − x
2 = 2x
x
2 + 2x −1 = 0
dalej tak samo (rozwiązania chyba będą te same)
31 sie 21:28
Basia:

a jakie to ma znaczenie ?
31 sie 21:31
Basia:
tak czy siak
(dlaczego te ułamki takie dziwne ?)
31 sie 21:32
Mila: Chodzi mi o to, że należało zapisać:
31 sie 21:37
Basia:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
|x− |
| | = 2 ⇔ 1. x− |
| = 2 ∨ 2. |
| −x = 2 |
| | x | | x | | x | |
pisałam o tym drugim przypadku (chodziło mi o to samo, bo przecież to równoważne)
31 sie 21:42
Mila: To w porządku. Chciałam, aby to zauważył ICSP.
31 sie 21:51
Mila: I oczywiście Mati.
31 sie 21:52
ICSP: Chyba pan
ICSP znów zapomniał o tym ze odległość nie może być ujemną
31 sie 23:56
Mila: Na pewno byś znalazł drugie rozwiązanie.
1 wrz 00:02