proste równania wymierne i określanie funcki wymiernej
nelcia: Bardzo prosze o rozwiązanie kilku równań:

a) (x +2) /(x−2) = 0
b) 3 /(x +1) = 0
c) x² + 5 / 3x²−6x=0
d) (x−2)(4−8x)/ 3x²+7=0
e) x / x² +3 =2
f) (x−2)²/ x−2 =x−2
g)(2x − 1)(2x+1)(x−1) / 2x² − x − 1
h) 6 /x =x−1
i)20x + 8 / 5x +2 = 3x
j)x−5 / (x+1) −1(obok nie na gorze) = x +1
k)5/x −9 =2x
zad2.
wyznacz dziedzinę funkcji
a) F(x)=x
3 / x
3 − 8
b)x
2 + 8 / x
3 +4x +5
/ to jest kreska ulamkowa
Będe bardzo wdzięczna za rozwiązanie z góry dziękuje