co jest źle?
szklanka: jezeli liczby P,r.l sa dodatnie i P=πr(r+l)
mam wyliczyć l
Robię tak i nie wiem co źle robię
P=πr(r+l)
P=πr
2+πrl
πr
2+πrl=P
πrl=P−πr
2 /:πr
| | p | |
i teraz podzielić nie mogę tutaj nic ,wynik ma wyjść l= |
| −r |
| | πr | |
31 sie 13:24
Piotr:
przeciez wyszlo Ci to samo...
31 sie 13:27
Eta:
dokończ tak:
| | P−πr2 | | P | | πr2 | |
l= |
| = |
| − |
| = U{P{πr}− r |
| | πr | | πr | | πr | |
Można było prościej ...
31 sie 13:29
szklanka: no ale jak to rozwinąć do tej końcowej postaci
31 sie 13:29
Eta:
| | P | |
Poprawiam zapis l= ..... = |
| −r |
| | πr | |
31 sie 13:29
Ajtek:
To jest to samo

.
31 sie 13:30
31 sie 13:31
Piotr:
rozbijasz na dwa ulamki po prostu:
| | P−πr2 | | P | | πr2 | | P | |
l= |
| = |
| − |
| = |
| −r |
| | πr | | πr | | πr | | πr | |
31 sie 13:32
szklanka: | | P−πr2 | | P | | πr2 | |
l= |
| = |
| − |
| ← można taki zapis zrobić ? Nie wiedziałem o tym że |
| | πr | | πr | | πr | |
można tak to rozszerzać
31 sie 13:32
Piotr:
wrr...
31 sie 13:33
asdf: @szklanka
Zacząłeś robić geometrie? A miałeś już to w szkole, czy bez żadnej wiedzy chcesz liczyć
cokolwiek?
31 sie 13:33
Piotr:
π/π=1
r2/r=r
to chyba jasne ?
31 sie 13:34
asdf: @szklanka
a widziałeś kiedyś taki zapis?:
| 1 | | 1 | | 2 * 3 | | 1 | | 6 | | −5 | |
| − 2 = |
| − |
| = |
| − |
| = |
| |
| 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
31 sie 13:35
Eta:
Ale "wysypało"

Witam Wszystkich .....
31 sie 13:38
asdf: Aloha
31 sie 13:38
Ajtek:
Rónież witam obecnych

.
31 sie 13:42
loitzl9006:
31 sie 13:42
szklanka: 2P=(a+b)h
2P=ah+bh
ah+bh=2P
ah=2P−bh/: h
dobrze?
31 sie 13:44
Piotr:
to ja również witam
31 sie 13:45
asdf: nom, w pierwszej linijce literówka?
31 sie 13:46
szklanka: w pierwszym nie *b tylko *h
31 sie 13:47
Piotr:
dobrze, tylko w pierwszej linijce literowka.
31 sie 13:48
Eta:
A co to jest "literówka" ? zapyta szklanka
31 sie 13:48
Piotr:
pocwicz sobie byle jakie wzory. sam mozesz sobie je wymyslac.
31 sie 13:48
31 sie 13:49
szklanka: | | 2P − bh | |
Dlaczego mam w książce że odp. a= |
| |
| | h | |
31 sie 13:49
Piotr:
TO SAMO!
po prostu nie skrocili.
31 sie 13:51
Eta:
dlatego,że to jest to samo co:
| | P | | P | | bh | | P−bh | |
|
| −b= |
| − |
| = |
| |
| | h | | h | | h | | h | |
31 sie 13:51
asdf: @szklanka
hehe, a co napisałeś w przed ostatniej linijce?
31 sie 13:52
Piotr:
zreszta Tobie @szklanka tez to wyszlo tylko potem to rozlozyles...
31 sie 13:52
asdf: chcesz trudniejsze

?
31 sie 13:58
asdf: | | a3 + b3 +3a2b + 3ab2 | |
h−1= |
| |
| | a2 + 2ab | |
oblicz b
31 sie 14:00