Dziedzina
pytanie..19: (3x4−27) / (x2−3)=
po skróceniu wychodzi mi
=3(x2−3)(x2+3)] / (x2−3)=3(x2+3)=3x2+9
czy Dziedziną tej funkcji w tym wypadku będzie R ?
31 sie 13:21
pytanie..19: (3x4−27) / (x2−3)=
po skróceniu wychodzi mi
=[3(x2−3)(x2+3)] / (x2−3) =
=3(x2+3)=3x2+9
tak chyba bardziej czytelnie
31 sie 13:24
loitzl9006:
Nie będzie R.
Mianownik bezwzględnie musi być różny od zera (nawet wtedy gdy później wyrażenie się
skróci i dostaniemy wielomian)
31 sie 13:24
loitzl9006: poza tym przekształcenia są poprawne
31 sie 13:25
pytanie..19: czyli mam wyliczyć miejsca zerowe z x2−3
i je wyłączyć z dziedziny tak?
31 sie 13:26
loitzl9006: tak
31 sie 13:27
pytanie..19: czyli wyjdzie
D= R \ {−√3 , √3} ?
31 sie 13:32
loitzl9006: zgadza się
31 sie 13:33
pytanie..19: dziękuję uprzejmie
31 sie 13:34