pochodne
Jolka: jak rozwiązać takie zadanie z obliczeniem pochodnej?
5ln2x
mi wychodzi 2xln5−1*ln5
a odpowiedziach mam :5ln2*ln5xln5−1
31 sie 13:20
Maslanek: 5ln2x=eln5ln2x = eln2x*ln5
31 sie 13:43
Maslanek: | | 2ln5 | |
Czyli f'(x)=eln2x*ln5* |
| |
| | 2x | |
31 sie 13:46
Jolka: to jeszcze inne rozwiązanie... które jest więc dobre?
31 sie 13:56
Maslanek: A to co masz w książce to nie jest czasem druga pochodna?
31 sie 13:57
31 sie 14:00
Maslanek: f'(x)=U{ln5*5ln{2x}{x}
f''(x)=...
31 sie 14:01
Gustlik: Z pochodnej funkcji złożonej:
| | 1 | | 1 | |
(5ln2x)'=5ln2x*ln5* |
| *2=5ln2x*ln5* |
| |
| | 2x | | x | |
2 wrz 23:51