ekstrema
michał: ekstrema lokalne
f(x)=ln3−3lnx
31 sie 12:59
Aga1.: zapisz poprawnie wzór
31 sie 13:01
czarli: jest poprawnie zapisany.
1 wrz 20:47
Trivial: Nie jest.
1 wrz 21:20
Trivial: ln3 ma błąd w zapisie.
1 wrz 21:21
Aga1.: ln3x czy lnx3?
1 wrz 21:40
Trivial: czy ln3?
1 wrz 21:41
michał : ln3x przepraszam
3 wrz 11:26
Artur_z_miasta_Neptuna:
f(x) = ln
3x − 3lnx
f'(x) =

szkic wykresu pochodnej
f'(x) = 0 ⇔ x =

f'(x) > 0 ⇔ x∊

f'(x) <0 ⇔ x∊

piszesz rozwiązanie
3 wrz 11:37
michał : No wiem,ale pochodna ln
3x jaka będzie

Mi wysżło ,że 3ln
2x*
1x
3 wrz 15:17
Artur_z_miasta_Neptuna:
i dobrze Ci wyszło
3 wrz 15:18
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | 3 | | 3 | | 3 | |
f' = ln2x* |
| − |
| = |
| (ln2x−1) |
| | x | | x | | x | |
| | 3 | | (ln2x−1) | |
f' = 0 ⇔ |
| (ln2x−1) = 0 ⇔ |
| = 0 ⇔ x(ln2x−1) = 0 ⇔ ...... |
| | x | | x | |
3 wrz 15:19
michał: x=0 i ....x=
12 
?
3 wrz 18:16
michał: f` > 0 ⇔(−
∞,0) u (
12,+
∞)
f`< 0 ⇔ (0,
12)
Dobrze
3 wrz 18:19
Artur z miasta Neptuna:
Zle
Po pierwsze to ln x2 = 2ln x a nie ln2x
ln2x −1 =(lnx −1)(ln x+1)
3 wrz 23:07