zad z matmy
gość: Mama obiecała Jasiowi kieszonkowe:w pierwszym miesiącu otrzyma 3 zł a w każdym następnym o 2 zł
więcej niż w poprzednim.W którym miesiącu Jaś otrzyma 61 zł kieszonkowego.Rozwiącać za pomocą
ciągu...
4 maj 17:00
sa: a
1=3 r=2 Sn=61. wez sobie poszukaj wzoru na sume ciagu arytmetycznego i podstaw

szukasz n
4 maj 17:08
4 maj 17:09
Krzysiek: i masz cos takiego po podstawieniu danych:
| | 2*3+(n−1)2 | |
61= |
| n i wylicz z tego n |
| | 2 | |
4 maj 17:10
Lukas: to jest źle co pisaliscie u gory, nic tu nie jest zwiazane z suma. po 1 to 61 to jest ten
ostatni wyraz bo polecenie jest wyrazne w ktorym miesiacuy otrzyma 61 zl a nie po ilu
miesiacach bdzie mial tyle zl, a wiec te zad nalezy rozw nastepujaco:
an=a1 + (n−1)r
61= 3 +(n−1)*2
61=3+2n−2
61=2n+1
60=2n //2
n=30
...
i zadanko rozwiazane
6 gru 23:05