funkcja parzysta czy nieparzysta
bartekcmg: 1. f(x)=xe2−x
2. f(x)=arctg2x
31 sie 11:35
loitzl9006: 1.
| | x | |
f(x)=x*e2*e−x = e2 * |
| |
| | ex | |
| | −x | |
f(−x) = e2 * |
| = −e2 * x * ex |
| | e−x | |
zatem funkcja nie jest parzysta, nie jest też nieparzysta
2.
f(−x) = arctg
2(−x) = arctg(−x) * arctg(−x)
teraz korzystasz z tego, że arctg jest funkcją nieparzystą.
31 sie 11:59
bartekcmg: 1. tutaj widzę , że na pewno nie jest parzysta. ale czy nieparzysta albo "ani nieparzysta ani
parzysta" to już tego nie wiem. mógłbyś to wytłumaczyć?
31 sie 12:07
loitzl9006: załóżmy że f(−x) = −f(x)
| | x | |
−e2 * x * ex = −e2 * |
| |
| | ex | |
to jest nieprawda zatem warunek f(−x) = −f(x) niespełniony czyli nie jest nieparzysta
31 sie 12:10
Maslanek: Funkcja jest nieparzysta, kiedy f(−x)=−f(x)
Parzysta, gdy f(−x)=f(x).
31 sie 12:11
bartekcmg: 3. f(x)=sinx+cosx
31 sie 13:25
loitzl9006: Jaki będzie wzór na f(−x)?
31 sie 13:27
bartekcmg: f(x)=−sinx−cosx
31 sie 14:10
bartekcmg: f(−x)=−f(x)
−sinx−cosx = −sinx−cosx czyli nieparzysta wg mnie
31 sie 14:19
Mila: Maslanek to za mało− 12:11, coś jeszcze trzeba dodać.
Bartek,
cosx to funkcja parzysta, cos(−x)=cosx ( oś y jest osią symetrii wykresu)
sinx jest funkcją nieparzystą, sin(−x)=−sinx (wykres funkcji nieparzystej jest symetryczny
względem punktu(0;0))
f(x)=sinx+cosx
1) D=R, dla każdego x∊D również (−x)∊D
2) f(−x)=sin(−x)+cos(−x)=−sinx+cosx [−f(x)=−sinx −cosx]
Wyciągaj wniosek.
Definicja funkcji parzystej.
Funkcję f(x) określoną na zbiorze X nazywamy parzystą , [P[jeżeli dla każdego x∊X, liczba
(−x) ∊X i f(−x)=f(x)]]
31 sie 16:07
Maslanek: No tak, trzeba by dodać założenie.
Niech x,−x∊Df
31 sie 17:47
Maslanek: Czyli dziedzian musi być symetryczna względem osi OY
31 sie 17:47
Mila:
31 sie 17:53
bartekcmg: dzięki

zapomniałem , że cosx z założenia jest parzysta
31 sie 18:03
Basia:
z założenia to ona nie jest parzysta;
ona jest parzysta bo to zostało udowodnione
31 sie 18:05
bartekcmg: kolejne:
f(x)=arcsin3x+arcsinx
31 sie 19:47
Basia:
y = arcsinx jest funkcją nieparzystą
to wiesz czy trzeba pokazać ?
bo jeżeli wiesz to masz:
f(−x) = [arcsin(−x)]3 + arcsin(−x) = [−arcsinx]3 − arcsinx = −arcsin3x − arcsinx =
−[ arcsin3x + arcsinx ] = −f(x)
czyli funkcja jest nieparzysta
31 sie 20:19
Basia:
dowód, że g(x) = arcsinx jest f.nieparzystą
y, z ∊ [−π2; π2]
arcsinx = y ⇔ siny = x
arcsin(−x) = z ⇔ sinz = −x ⇔ −sinz = x
stąd: siny = −sinz ⇔ siny = sin(−z) ⇔ y = −z ⇔ z = −y
stąd: arcsin(−x) = z = −y = −arcsinx
c.n.u.
1 wrz 02:36
bartekcmg: 
jeszcze to gdybyście mogli pomóc:
f(x)=xln(x
2−4)
1 wrz 11:51
Maslanek: Najpierw dziedzina.
x2−4>0 ⇔ x∊(−∞,−2)∪(2,∞). (czyli symetryczna)
Zatem f(−x)=−x*ln(x2−4)=−f(x)
Czyli nieparzysta.
1 wrz 12:02
Bogdan:
dziedzina: Df: x∊(−∞, −2)∪(2, +∞)
czyli x∊Df i −x∊Df
f(−x) = −x * ln(x2 − 4) ≠ f(x) funkcja nie jest parzysta
−f(−x) = −(−x * ln(x2 − 4) ) = x * ln(x2 − 4) = f(x) funkcja jest nieparzysta
1 wrz 12:05