.
karolina: dane są dwa wierzchołki kwadratu ABCD : A(−4;0) i C(2;2) wyznacz współrzędne wierzchołków B i D
oraz oblicz pole kwadratu
proszę o pomoc
długość boku to 2√5
31 sie 10:55
loitzl9006:
(niewykluczone że jest krótszy sposób)
wyznaczasz środek S kwadratu (punkt pomiędzy A i C)
potem równanie prostej AC
potem równanie prostej BD (prosta prostopadła do AC przechodząca przez punkt S)
potem policzyć długość odcinka AS (połowa przekątnej kwadratu)
potem zapisać równanie na długość odcinka np. SD wykorzystując fakt, że np. punkt D (xD, yD)
spełnia równanie prostej BD (czyli D(xD, f(xD) gdzie f(x) to równanie prostej BD − dzięki
temu będzie tylko jedna niewiadoma xD) , i że długość odcinka SD jest równa długości odcinka
AS. Zauważ, że to równanie będzie miało dwa pierwiastki (bo są tak naprawdę dwa punkty B i D
które są równooddalone od środka kwadratu). Te pierwiastki będą współrzędnymi iksowymi punktów
B i D. Współrzędne y tych punktów wyliczysz, wstawiając za x współrzędne punktów B i D do
równania prostej BD.
Tak naprawdę jest nieistotne, który z tych punktów będzie nazwany B, a który D.
31 sie 11:27
karolina: jest jakiś sposób "na współrzędnych"? tzn. czy można to zrobić tak
→ →
AB=CD
[Xb−Xa, Yb−Ya] ={Xd−Xc, Yd−Yc]
choć w tym wypadku to chyba niewiele mi da bo mam 4 niewiadome. Ale tego typu zadania można tak
robić?
31 sie 11:37
loitzl9006: na wektorach tak, jak najbardziej można robić
choć teraz wektory są tylko na rozszerzeniu
jak chcesz zrobić to wektorami to proponuję skorzystać z równości wektorów
→ →
AB = DC
niby masz z tego cztery niewiadome i dwa równania
ale yB możesz uzależnić od xB
i yD możesz uzależnić od yD (poprzez równanie prostej BD)
i wtedy masz już dwa równania z dwoma niewiadomymi (xB i xD)
31 sie 11:44
loitzl9006: * yD uzależniasz od xD oczywiście
31 sie 11:46
karolina: ok, dziękuję
31 sie 11:49
Mila: AC − przekątna.
Przekątne w kwadracie są równe, prostopadłe i dzielą się na połowy.
| | −4+2 | | 0+2 | |
S( |
| ; |
| )=(−1,1) współrzędne środka AC. |
| | 2 | | 2 | |
wektor SC
→=[3,1]
wektor do niego prostopadły i o tej samej długości to;
u
→=[1,−3] lub v→[−1,3]
S=(−1,1)−−−−−−−−−−T[1,−3]→(0;−2)=B (przesunięcie punktu S o wektor[1,−3])
S=(−1,1)−−−−−−−−−−−T[−1,3]→(−2;4)=D
II sposób
1) równanie okręgu ośrodku S i promieniu |SC|
2) równanie prostej AC
3) równanie prostej m prostopadłej do AC, przechodzącej przez S
4) punkty przecięcia okręgu i prostej m.
Bardzo pracochłonny sposób
31 sie 17:09
Bogdan:

Jest taki sposób. Kiedyś go na forum pokazywałem. Nie chce mi się szukać tego wpisu
w archiwum, więc prezentuję go jeszcze raz.
Angażujemy wektory.
A = (−4, 0), B = (x
B, y
B), C = (2,,2), D = (x
D, y
D), S = (−1, 1),
p = −4 −(−1) = −3, q = 0 − 1 = −1,
→
SA = [p, q] = [−3, −1]
→
SB = [q, −p] = [−1, 3]
→
SC = [−p, −q] = [3, 1]
→
SD = [−q, p] = [1, −3]
Teraz zgodnie ze zwrotem wektorów obliczamy współrzędne B i D.
x
B = x
S + q = −1 − 1 = −2, y
B = y
S + (−p) = 1 + 3 = 4, B = (−2, 4)
x
D = x
S + (−q) = −1 + 1 = 0, y
D = y
S + p = 1 − 3 = −2. D = (0, −2)
31 sie 17:54