.
alfa: Punkty a(−2,3) i B (4,3) są wierzchołkami trójkata równoramiennego ABC w którym lACl=lBCl. Pole
trójkąta jest równe 15.
Wyznacz C wiedząc że nie należy on do prostej k: y=x+7
Napisz równanie okręgu o środku w C i przechodzacego przez wierzchołki A i B
Część druga wiem jak zrobić, ale nie mam pojecia jak wyznaczyć wierzchołek C...
31 sie 09:31
alfa: Wyznaczyłam X wierzchołka C. wynosi on 1. Jak wyznaczyć y?
31 sie 09:40
asdf: Masz podane pole
31 sie 09:49
asdf: C = (1,−2)
31 sie 09:53
alfa: czyl wyliczam z pola że h=5, potem licze środek AB i odległość między C i srodkiem AB ma
wynosić 5? wychodzą dwa rozwiązania i jedno odrzucam bo mam założenie z prostą k?
31 sie 09:59
Aga1.: Tak
31 sie 10:00
alfa: dziękuję
31 sie 10:02