całka podwójna
Esseker: juz nie mogę

rozwiązałem 3 razy przykład całki podwójnej i nie może mi wyjść poprawny wynik
1∫
3 −1∫
2 (x
2y−3xy+20) dxdy
wychodzi mi cały czas 9
14 a powinno 7
błagam o pomoc
30 sie 23:44
Mila: Które granice x−owe?
31 sie 00:12
Esseker: 1i3
31 sie 00:37
Esseker:
31 sie 09:22
31 sie 10:22
Mila: Czy obszar całkowania sam ustalałeś, czy był podany?
31 sie 15:34
Esseker: był podany w takiej formie jak zapisałem.
31 sie 16:09
Esseker: był podany w takiej formie jak zapisałem
31 sie 16:10
Mila: 1∫3 −1∫2 (x2y−3xy+2) dxdy=7
31 sie 16:31
Esseker: o żesz Ty no rzeczywiscie ! musiało mi sie dodatkowe zero przy wpisywaniu nawiasu wcisnąc.
31 sie 16:54
Esseker: a mogłabyś pokazać jak do tego doszłas? bo na papierze liczyłem dobrze a cos mi nie chciało
wyjsc
31 sie 16:56
Mila: Policzę.Czekaj cierpliwie, wyrzuciłam wczorajsze obliczenia, taki był wynik jak u Triviala.
31 sie 17:10
Mila: Będę pisać po kolei bez granic całkowania:
| | 1 | | 3 | |
∫[∫(x2−3xy+2)dx]dy=∫([ |
| x3− |
| x2y+2x]13)dy=.. |
| | 3 | | 2 | |
| | 1 | | 3 | | 1 | | 3 | | 1 | | 3 | |
[ |
| x3− |
| x2y+2x]13= |
| *27y− |
| *9y+6−( |
| y− |
| y+2)= |
| | 3 | | 2 | | 3 | | 2 | | 3 | | 2 | |
| | −10 | | −5 | |
−1∫2( |
| y+4)dy=[ |
| y2+4y]−12= |
| | 3 | | 3 | |
31 sie 17:37
Esseker: ale w pierwszym wyrazeniu jest x2y−3xy+2 a nie x2−3xy+2
31 sie 17:54
Mila: Źle przepisałam z kartki, ale policzone, jakby był tam y .Zobacz w drugiej linijce, po znaku
równości.
Uzupełniam.
| | 1 | | 3 | |
∫[∫(x2y−3xy+2)dx]dy=∫([ |
| x3y− |
| x2y+2x]13)dy= |
| | 3 | | 2 | |
| | 1 | | 3 | |
[ |
| x3y− |
| x2y+2x]13)= dalej chyba bez usterek. |
| | 3 | | 2 | |
31 sie 18:04
Esseker: super. Juz rozumiem, ślicznie dziękuje
31 sie 18:07
Mila:
31 sie 18:10