Matma
anusiak: Trzy liczby ,których suma jest równa 21,tworzą ciąg arytmetyczny.Jeżeli od pierwszej odejmiemy
1,od drugiej4,a od trzeciej 3,to otrzymane różnice utworzą w podanej kolejności ciąg
geometryczny.Znajdz te liczby.
4 maj 16:55
justynka: anusiak: Trzy liczby ,których suma jest równa 21,tworzą ciąg arytmetyczny.Jeżeli od pierwszej
odejmiemy 1,od drugiej4,a od trzeciej 3,to otrzymane różnice utworzą w podanej kolejności ciąg
geometryczny.Znajdz te liczby.
4 maj 18:28
@Basia: Pomagam
4 maj 18:29
@Basia:
a,b,c ciąg arytmetyczny
a+b+c = 21
z własności ciagu arytmetycznego mamy:
b=a+r
c=a+2r
a+a+r+a+2r=21
3a+3r=21 /:3
a+r = 7
r = 7−a
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a−1, b−4, c−3 ciąg geometryczny
a−1, a+r−4, a+2r−3 ciąg geometryczny
a−1, a+7−a−4, a+2(7−a)−3
a−1, 3, a+14−2a−3
a−1, 3, 11−a ciąg geometryczny
z własności ciągu geometrycznego mamy:
32 = (a−1)(11−a)
9 = 11a − a2 − 11 +a
a2 −12a + 20 = 0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
rozwiąż to równanie, wyznacz a1 i a2
potem r1 i r2 (z zależności r=7−a)
a potem b1,c1 i b2,c2 (z zalezności b=a+r c=a+2r)
zadanie ma 2 rozwiązania
a1,b1,c1
i
a2,b2,c2
4 maj 18:36
justynka: to jakie są te rozwiązania
4 maj 18:39
@Basia: To już możesz sobie chyba policzyć.
Δ i pierwiastki równania kwadratowego chyba potrafisz znaleźć.
Wykaż minimum chęci do samodzielnej pracy.
4 maj 18:44
justynka: to delta mi wyszła 64 a pierwiastki −10 i −2 dobrze
4 maj 18:58
@Basia:
Δ dobrze, ale pierwiastki nie
| | −b−√Δ | | 12−8 | |
a1 = |
| = |
| = 2 |
| | 2a | | 2 | |
| | −b+√Δ | | 12+8 | |
a2 = |
| = |
| =10 |
| | 2a | | 2 | |
b=−12 czyli −b = −(−12) = 12
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
teraz policz r
1 i r
2
r
1 odpowiada a
1; r
2 odpowiada r
2
4 maj 19:10
justynka: czyli ze wzoru r=7−2
4 maj 19:19
@Basia: z wzoru r=7−a
4 maj 19:53
@Basia: czyli
r1 = 7−a1 = wylicz
r2 = 7−a2 = wylicz
4 maj 19:54
justynka: 5 i −3 ?
4 maj 19:59
@Basia: Dobrze.
Teraz:
b1 = a1+r1
c1 = a1+2r1
b2 = a2+r2
c2 = a2+2r2
policz
4 maj 20:01
justynka: b1=7
c1=12
b2=7
c2=4
4 maj 20:10
@Basia: Dobrze.
Czyli istnieją dwa ciągi spełniające warunki zadania:
2,7,12 i 10,7,4
4 maj 20:16
justynka: jezeli odejmiemy tak jak w zad to 1 3 8 to jaki to ciag
4 maj 20:20
justynka: nie sorry dobrze
4 maj 20:21
justynka: Dziękuje
4 maj 20:21
@Basia: geometryczne: 1,3,9 i 9,3,1
4 maj 20:23
h: δαβγ
30 mar 21:47
Maksik: trzy liczby których suma jest równa 7 tworzą ciąg geometryczny.Jeśli od ostatniej z nich
odejmiemy 1 to otrzymamy ciąg arytmetyczny.Wyznacz te liczby
14 gru 10:58
Jerzy:
Załóż nowy temat.
14 gru 11:00