pochodna czastkowa
Hulk: | | δz | |
Wyznacz |
| jeżeli z= xlny |
| | δx | |
30 sie 23:34
ZKS:
Licz pochodna po x traktując y jako stałą.
30 sie 23:43
Hulk: wiem, wiem tylko do jakiego wzoru to podstawić

o tego x
n = nx
n−1 ?
czyli :
| δz | |
| = ( xlny )' = lnyxlny−1 ? |
| δx | |
Tak ?
30 sie 23:48
ZKS:
Chyba

.
30 sie 23:51
Hulk: | | δz | |
a w takim razie |
| tak bedzie wyglądał ? |
| | δy | |
| δz | |
| = ( xlny )' = xlnylnx |
| δy | |
30 sie 23:56
Jack:
| dz | |
| =(xlny)'y=xlny * lny * (lny)'y=xlny * lny * 1y |
| dy | |
31 sie 00:10
Jack:
zamiast "dz/dy" powinno stać "\parial z / \partial y" (czyli coś jakby "δz/δy")
31 sie 00:12