Oblicz prawdopodobieństwa jeżeli są niezalezne/ wykluczające
goltab: Dane są prawdopodobieństwa P(A)=0,5 i PB)=0,3. Oblicz
P(A|B), P(A∩B), P(A∪B), P(B|A)
Jeżeli prawdopodobieństwa są:
a) niezależne
b) wykluczające się
30 sie 21:36
goltab: Proszę o pomoc, sesja poprawkowa się zbliża
30 sie 21:56
Aga1.: a) niezależne, to P(A∩B)=P(A)*P(B)=0,5*0,3=
P(AUB)=P(A)+P(B)−P(A∩B)=
30 sie 21:58
goltab: A wykluczające się to będzie:
P(A∩B)=0
P(A∪B)=0,5+0,3= 0,8
P(A|B)= 0?
P(B|A)=0?
30 sie 22:01
Aga1.: b) wykluczają się, jeśli A∩B=∅, Wtedy P(A∩B)=0
P(AUB)=P(A)+P(B)=
30 sie 22:02
Aga1.: Tak.
30 sie 22:03
goltab: Dzięki Aga1 za pomoc
30 sie 22:03
Gustlik:

Dane są prawdopodobieństwa P(A)=0,5 i PB)=0,3. Oblicz
P(A|B), P(A∩B), P(A∪B), P(B|A)
Jeżeli prawdopodobieństwa są:
a) niezależne
P(A∩B)=P(A)*P(B)=0,5*0,3=0,15
| | P(A∩B) | | 0,15 | |
P(A|B)= |
| = |
| =0,5 |
| | P(B) | | 0,3 | |
| | P(A∩B) | | 0,15 | |
P(B|A)= |
| = |
| =0,3 |
| | P(A) | | 0,5 | |
P(AUB)=0,35+0,15+0,15=0,65
31 sie 02:09
Gustlik:

Dane są prawdopodobieństwa P(A)=0,5 i PB)=0,3. Oblicz
P(A|B), P(A∩B), P(A∪B), P(B|A)
Jeżeli prawdopodobieństwa są:
b) wykluczające się
P(A∩B)=0
| | P(A∩B) | |
P(A|B)= |
| =U{0}{P(B)=0 |
| | P(B) | |
| | P(A∩B) | |
P(B|A)= |
| =U{0}{P(A)=0 |
| | P(A) | |
P(AUB)=0,5+0,3=0,8
31 sie 02:16