Zbadaj ciągłość następującej funkcji
p. Michał: Witam. Mam lekki problem z rozwiązaniem tego zadania, gdyż nie mam notatek w zeszycie, a
zdecydowanie wolę się uczyć z przykładów, niż z definicji;
Zbadaj ciągłość funkcji:
(2xy3+x2y3)/(x4+2y4) dla x,y ≠ 0,0
f(x,y)=
(0 dla x,y = 0,0
proszę o rozwiązanie krok po kroku, najlepiej z podaniem schematu. Jeżeli zadania tego typu
można rozwiązać z granic iterowanych, także proszę o rozpisanie krok po kroku.
DZIĘKI!
30 sie 21:25
30 sie 21:36
p. Michał: dzięki Krzysiek. właśnie o to mi chodziło. temat do zamknięcia, spróbuje sam rozwiązać
30 sie 21:40
p. Michał: Jeszcze jedno pytanie: czy do zrobienia tego typu zadań wystarczy:
1) obliczyć granice iterowane − jeżeli są różne, funkcja nie jest ciągła
2) jeżeli granice iterowane są takie same to obliczyć granicę funkcji w tym punkcie np. ze
współrzędnych biegunowych. Jeżeli wszystkie wyniki są takie same to funkcja jest ciągła,
zgadza się?
30 sie 21:55
Krzysiek: 1) tak
2)"Funkcja wielu zmiennych jest ciągła w punkcie wtedy i tylko wtedy, gdy w tym punkcie
istnieje granica funkcji i jest równa wartości funkcji w tym punkcie."
więc ta granica musi wynosić w tym przypadku zero bo f(0,0)=0
30 sie 21:58
p. Michał: I jeszcze jedno: granic iterowanych w teog typu zadaniach można używać tylko jeżeli podejrzany
punkt nieciągłości jest liczbą, a nie zmienną np. y≠x3
30 sie 21:59
p. Michał: Ad. 2. Czyli granice iterowane mają być sobie równe, a f(0,0)=0 (tak jak podejrzany o
nieciągłość punkt) czy iterowane także mają być równe tyle co ten punkt?
30 sie 22:01
Krzysiek: przecież funkcja może być nieciągła tylko w punkcie (0,0)
jak mamy obliczyć granicę 2−zmiennych to prawie zawsze zaczynamy od iterowanych (bo z reguły od
razy widać wynik) tak jak w tym przypadku: w obu przypadkach granice wynoszą 0, więc nic nie
wiemy
ad 2) tylko, że z tego że granice iterowane istnieją i są sobie równe)nie oznacza, że granica
lim(x,y)→(0,0) f(x,y) istnieje
30 sie 22:05
p. Michał: Jasne, czyli granice iterowane jedynie wyjaśniają sprawę odnośnie ciągłości gdy są różne i
wykluczają ją.
Gdy są takie same liczymy granicę dla f(0,0) i jeżeli jest równa wartości dla (0,0), czyli w
tym przypadku 0, to funkcja jest ciągła, czy trzeba dopełnić jakoś obliczenia?
30 sie 22:11
p. Michał: Pytam się dość wnikliwie, dlatego bo mam rozwiązanie tylko jednego przypadku tego typu zadań, w
którym w ogóle nie korzystaliśmy z granic iterowanych. Chcę wiedzieć jak prawidłowo używać
tych granic i wiedzieć o czym one mówią
30 sie 22:13
Krzysiek: jeżeli granica w punkcie (0,0) wyjdzie 0 czyli tyle ile wynosi wartość funkcji w punkcie (0,0)
to funkcja jest ciągła (bo poza tym punktem funkcja też jest ciągła −ten komentarz też trzeba
napisać) i to koniec.
30 sie 22:16
p. Michał: hmm, to po co liczymy granice iterowane? z nadzieją, że wyjdą różne i nie trzeba będzie
kombinować przy granicy w punkcie ? : )
30 sie 22:17
Krzysiek: tak, bo jest to z reguły o wiele łatwiejsze do policzenia (znamy metody do policzenia granic
1−zmiennej tj reguła de l'hospitala, która nie działa dla granic wielu zmiennych )
30 sie 22:20
p. Michał: Ok, dzięki Krzysiek, bardzo mi pomogłeś.Granice iterowane są łatwe, w takim razie zabieram się
za ogarnianie granic f. wielu zmiennych , gdyby jakaś funkcja trafiła się ciągła : ) jeszcze
raz dzięki
30 sie 22:21
p. Michał: hah, pytań nie ma końca

mam jeszcze zadanko z egzaminu z sesji:
Znaleźć wszystkie punkty (x; y) ⊂ R
2, w których funkcja
(sin(xy
2)/x dla x<0
f(x,y)=
x
2−5y−6 dla x≥0
jest ciągła.
Jak w tym przykładzie powinniśmy postępować?
30 sie 22:26
p. Michał:
(sin(xy2))/x dla x<0
f(x,y)=
x2−5y−6 dla x≥0
30 sie 22:27
Krzysiek: nie jestem pewny ale ja bym zrobił tak:
dla x=0 f(0,y)=−5y−6
limx→0− f(x,y) =y2
więc aby funkcja była ciągła: y2 =−5y−6
30 sie 22:35
p. Michał: Dlaczego liczysz lim x→0− dla funkcji x2−5y−6 skoro 0− nie należy do tego przedziału?
30 sie 22:46
Krzysiek: nie liczyłem dla tej funkcji, gdy x→0− to f(x,y)=sin(xy2 )/x
30 sie 23:00
p. Michał: Dzieki za pomoc : )
30 sie 23:01
1 wrz 22:58
p. Michał: Ah, wynika z tego, że f. nie jest ciągła tylko pod warunkiem gdy granice iterowane są różne.
1 wrz 22:59
p. Michał: Możecie mi napisać jeszcze jak policzyć granicę dla tego zadania z egzaminu dla x→0− funkcji
(sin(xy2)/x?
1 wrz 23:02