matematykaszkolna.pl
Zbadaj ciągłość następującej funkcji p. Michał: Witam. Mam lekki problem z rozwiązaniem tego zadania, gdyż nie mam notatek w zeszycie, a zdecydowanie wolę się uczyć z przykładów, niż z definicji; Zbadaj ciągłość funkcji: (2xy3+x2y3)/(x4+2y4) dla x,y ≠ 0,0 f(x,y)= (0 dla x,y = 0,0 proszę o rozwiązanie krok po kroku, najlepiej z podaniem schematu. Jeżeli zadania tego typu można rozwiązać z granic iterowanych, także proszę o rozpisanie krok po kroku. DZIĘKI!
30 sie 21:25
30 sie 21:36
p. Michał: dzięki Krzysiek. właśnie o to mi chodziło. temat do zamknięcia, spróbuje sam rozwiązać
30 sie 21:40
p. Michał: Jeszcze jedno pytanie: czy do zrobienia tego typu zadań wystarczy: 1) obliczyć granice iterowane − jeżeli są różne, funkcja nie jest ciągła 2) jeżeli granice iterowane są takie same to obliczyć granicę funkcji w tym punkcie np. ze współrzędnych biegunowych. Jeżeli wszystkie wyniki są takie same to funkcja jest ciągła, zgadza się?
30 sie 21:55
Krzysiek: 1) tak 2)"Funkcja wielu zmiennych jest ciągła w punkcie wtedy i tylko wtedy, gdy w tym punkcie istnieje granica funkcji i jest równa wartości funkcji w tym punkcie." więc ta granica musi wynosić w tym przypadku zero bo f(0,0)=0
30 sie 21:58
p. Michał: I jeszcze jedno: granic iterowanych w teog typu zadaniach można używać tylko jeżeli podejrzany punkt nieciągłości jest liczbą, a nie zmienną np. y≠x3
30 sie 21:59
p. Michał: Ad. 2. Czyli granice iterowane mają być sobie równe, a f(0,0)=0 (tak jak podejrzany o nieciągłość punkt) czy iterowane także mają być równe tyle co ten punkt?
30 sie 22:01
Krzysiek: przecież funkcja może być nieciągła tylko w punkcie (0,0) jak mamy obliczyć granicę 2−zmiennych to prawie zawsze zaczynamy od iterowanych (bo z reguły od razy widać wynik) tak jak w tym przypadku: w obu przypadkach granice wynoszą 0, więc nic nie wiemy ad 2) tylko, że z tego że granice iterowane istnieją i są sobie równe)nie oznacza, że granica lim(x,y)→(0,0) f(x,y) istnieje
30 sie 22:05
p. Michał: Jasne, czyli granice iterowane jedynie wyjaśniają sprawę odnośnie ciągłości gdy są różne i wykluczają ją. Gdy są takie same liczymy granicę dla f(0,0) i jeżeli jest równa wartości dla (0,0), czyli w tym przypadku 0, to funkcja jest ciągła, czy trzeba dopełnić jakoś obliczenia?
30 sie 22:11
p. Michał: Pytam się dość wnikliwie, dlatego bo mam rozwiązanie tylko jednego przypadku tego typu zadań, w którym w ogóle nie korzystaliśmy z granic iterowanych. Chcę wiedzieć jak prawidłowo używać tych granic i wiedzieć o czym one mówią emotka
30 sie 22:13
Krzysiek: jeżeli granica w punkcie (0,0) wyjdzie 0 czyli tyle ile wynosi wartość funkcji w punkcie (0,0) to funkcja jest ciągła (bo poza tym punktem funkcja też jest ciągła −ten komentarz też trzeba napisać) i to koniec.
30 sie 22:16
p. Michał: hmm, to po co liczymy granice iterowane? z nadzieją, że wyjdą różne i nie trzeba będzie kombinować przy granicy w punkcie ? : )
30 sie 22:17
Krzysiek: tak, bo jest to z reguły o wiele łatwiejsze do policzenia (znamy metody do policzenia granic 1−zmiennej tj reguła de l'hospitala, która nie działa dla granic wielu zmiennych )
30 sie 22:20
p. Michał: Ok, dzięki Krzysiek, bardzo mi pomogłeś.Granice iterowane są łatwe, w takim razie zabieram się za ogarnianie granic f. wielu zmiennych , gdyby jakaś funkcja trafiła się ciągła : ) jeszcze raz dzięki
30 sie 22:21
p. Michał: hah, pytań nie ma końca emotka mam jeszcze zadanko z egzaminu z sesji: Znaleźć wszystkie punkty (x; y) ⊂ R2, w których funkcja (sin(xy2)/x dla x<0 f(x,y)= x2−5y−6 dla x≥0 jest ciągła. Jak w tym przykładzie powinniśmy postępować?
30 sie 22:26
p. Michał: (sin(xy2))/x dla x<0 f(x,y)= x2−5y−6 dla x≥0
30 sie 22:27
Krzysiek: nie jestem pewny ale ja bym zrobił tak: dla x=0 f(0,y)=−5y−6 limx→0 f(x,y) =y2 więc aby funkcja była ciągła: y2 =−5y−6
30 sie 22:35
p. Michał: Dlaczego liczysz lim x→0 dla funkcji x2−5y−6 skoro 0 nie należy do tego przedziału?
30 sie 22:46
Krzysiek: nie liczyłem dla tej funkcji, gdy x→0 to f(x,y)=sin(xy2 )/x
30 sie 23:00
p. Michał: Dzieki za pomoc : )
30 sie 23:01
p. Michał: Ad. zad 1. Znalazłem w internecie wzmianke na temat granic iterowanych http://oen.dydaktyka.agh.edu.pl/dydaktyka/matematyka/a_algebra_analiza/analmat1/node116.html i wynika z niej ze w sumie nie ma sensu liczyc w tego typu zadaniach granic iterowanych, gdyz nie sa one nic w stanie powiedziec o ciaglosci w punkcie, dobrze rozumiem?
1 wrz 22:58
p. Michał: Ah, wynika z tego, że f. nie jest ciągła tylko pod warunkiem gdy granice iterowane są różne.
1 wrz 22:59
p. Michał: Możecie mi napisać jeszcze jak policzyć granicę dla tego zadania z egzaminu dla x→0 funkcji (sin(xy2)/x?
1 wrz 23:02