Wyznacz największą i najmniejszą wartość funkcji f(x)= xe^2x
adam: Wyznacz największą i najmniejszą wartość funkcji f(x)= xe2x w przedziale [−2,1]
30 sie 21:17
konrad: wyznaczasz ekstrema korzystając z pochodnych i sprawdzasz czy należą one lub ono jeżeli jest
jedno, do podanego przedziału
jeżeli tak to w zależności czy jest to minimum czy maksimum, będzie to minimum lub maksimum w
danym przedziale, a drugie ekstremum będzie na którymś krańcu przedziału
jeżeli żadne ekstremum nie będzie należało do przedziału to ekstrema w przedziale będą na jego
krańcach
30 sie 21:27
adam: A mógłby ktoś rozwiązać normalnie to zadanie
30 sie 21:47
Mila: Co to znaczy normalnie?
30 sie 22:02
Mila: Bez pochodnej?
30 sie 22:03
adam: znaczy obliczyć to zadanie a nie rozpisać słownie bo tak to ja wiem o co chodzi ale juz
policzyc to tego nie umiem
30 sie 22:09
konrad: zacznij od policzenia pochodnej, umiesz to zrobić?
30 sie 22:09
konrad: no chyba, że jeszcze ktoś tu z mądrzejszych poda prostsze rozwiązanie, jeżeli takowe istnieje
30 sie 22:10
Maslanek: f'(x)=e
2x+2xe
2x
| | 1 | |
f'(x)=0 ⇔ e2x+2xe2x=0 ⇔ e2x(1+2x)=0 ⇔ x=− |
| |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Należy do przedziału i jest to minimum. Więc f(− |
| ) = − |
| *e−1 = − |
| . |
| | 2 | | 2 | | 2e | |
Maksimum będzie natomiast możliwie najdalej, gdzie f(x)>0, więc dla x>0.
Co za tym idzie maksimum dla x=1, f(1)=e
2.
30 sie 22:13
Mila: f '(x)=(xe
2x)'=e
2x+2xe
2x=e
2x(1+2x)
f'(x)=0⇔e
2x(1+2x)=0⇔(1+2x)=0⇔x=−0,5
dla x=−0,5 funkcja f(x) ma minimum, −0,5∊[−2,1]
| | 1 | |
f(−0,5)=−0,5*e(−1)=− |
| |
| | (2e) | |
oblicz teraz największą wartość , tak jak radzi Konrad.( na końcach przedziału i wybierz
większą)
30 sie 22:20
Mila: Jasne?
30 sie 22:41